Geçen yıl dört öğrencisiyle 49 yıl aradan sonra öğretime başlayan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bu sene iki öğrenci eğitim görecek.

Gökçeada’nın Zeytinli Köyü’nde 49 yıl aradan sonra açılan Özel Gökçeada Rum İlkokulu, yeni eğitim öğretim yılına iki öğrenciyle başladı. Geçen sene öğretime başlayan okuldaki dört öğrenciden ikisi okuldan ayrılınca, okulda öğrenci olarak sadece Musa ve Sofia Avcı kardeşler kaldı.

Musa Avcı ikinci, ablası Sofia Avcı ise üçüncü sınıfa başladı.

Önceki öğretim yılında okulda eğitim gören Dimitri Kalpas, ailesiyle Yunanistan'a döndü. Ortaokula geçen Kaan Kaleci ise, tadilatı tamamlanamadığı için bu yıl açılmasına izin verilmeyen Özel Rum Ortaokulu'na gidemedi. Kaleci, İstanbul'da bir ortaokula başladı.

Gökçeada ilçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli Köyü'nde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatılmıştı.

Adaya dönen Anna Koçumal, Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nu açmak için 2012 Ağustosunda Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin verdiği okul, geçen sene açıldı. (Al Jazeera)