Pendik’te Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’nda görsel sanatlar öğretmeni Ahmet Sarıtaş, okulda Rum asıllı olduğunu dile getirdikten sonra ‘gelişmiş ülkelerle Türkiye’yi kıyasladığı konuşmalarla milli manevi değerlerin aşağılandığı algısının oluşmasına sebebiyet verdiği’ gerekçesiyle uyarı cezası aldı. 

İddialara göre, 2011-2012 eğitim yılı başında yapılan öğretmenler kurulu toplantısında öğretmen Ahmet Sarıtaş, konu Yunanistan’daki mali krize gelince ‘mali krize rağmen Yunanistan’da öğretmen maaşlarının daha yüksek olduğunu, Türkiye ile kıyaslandığında daha iyi durumda olduklarını’ söyledi. Rumca bildiğini belirten Sarıtaş, ‘Yunanistan’da sivil toplum kuruluşlarının çok güçlü olduğunu, hakların arandığını, Türklerin bu konuda Yunanistan’nın eline su dökemeyeceğini’ dile getirdi.

Radikal’den Umay Aktaş Salman’ın haberine göre Sarıtaş, 21 Aralık’ta da Eğitim-Sen üyelerinin de katıldığı iş bırakma eylemine katıldı. Eğitim-Sen 5 Nolu Şube Hukuk Sekreteri Mehmet Sarı’nın anlatımına göre, 21 Aralık’taki eylemin ardından, eyleme katıldığı gerekçesiyle öğretmen Sarıtaş hakkında soruşturma açıldı. Kasım 2012’de Sarıtaş’a gelen tek sayfalık sonuç evrakında şu ifadeler dikkat çekti:

“Okulda zaman zaman kendisinin Rum asıllı olduğunu dile getirdiği, ülkemizle gelişmiş ülkeleri kıyaslama anlamında düşüncelerini açıklarken milli manevi değerlerimizin aşağılandığı algısının oluşmasına sebebiyet verdiği fiilinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/A-e maddesi gereği ‘uyarma’ cezası ile tecziyesinin uygun olacağı yönündeki kanaatimizi arz ederiz.”

Öte yandan disiplin yönünden bu cezanın yanı sıra öğretmenin bir de idari yönden okulunu değiştirmesinin uygun olacağına karar verildi. Okul değişikliği öğretmenin itirazları üzerine iptal edildi.

“TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİMİZİN İLKELERİ VARDIR”

İddiaları sorduğumuz okul müdürü İhsan Koç soruşturmanın asıl gerekçesinin öğretmenin Rum asıllı olduğunu söylemesi üzerine olmadığını belirterek, “Bunların tamamı uydurma. Öyle bir cümle yazacak kadar basit, kimliksiz, kişiliksiz, aşağılık bir insan değilim. Kimsenin kimliği ile uğraşamam. Bu arkadaşlarımızın 1 günlük iş bırakma eylemi oldu” dedi. Müdür Koç iddiaları reddetse de “Türk milli eğitim sistemimizin temel amaçları, ilkeleri vardır. Bu arkadaşımızın kendi kimliğini ön plana çıkararak yapacağı bir çalışma, söylem kusurdur” diye ekledi. 

RUM DEĞİL TRABZONLU ! 

Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Atasoy ise, soruşturmanın (Müdür Koç ve Öğretmen Sarıtaş arasındaki) tartışmadan kaynaklandığını anlatarak, “Rum falan değil, Trabzonlu. Bunların ikisi geçinemiyor. Problem bu. Öğretmen abartıyor. Uyarı kötü bir ceza değil. Müdür ile aralarında problem var” diye konuştu.