Edirne'de bir okulda Roman çocukların okuldaki devamsızlıklarının önüne geçmek için müzik atölyeleri kuruldu. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turna Şallı, okula gelmeyen çocukların gelmeye başladığını söyledi.

Edirne'de okula gitmeyen ve devamsızlık yapan Roman çocuklarını okula çekmek için bir müzik atölyesi kuruldu.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin girişimiyle Fevzipaşa İlköğretim Okulu'nda hayata geçirilen projeyle ilgili olarak derneğin başkanı Turan Şallı bilgi verdi.

Kendisi de bu okulda çalışan Şallı, Roman çocuklar için bir müzik çalışması düşündüklerini, bunu ilk olarak Edirne Valisi'yle görüştüklerini anlattı.

"Roman çocuklara müzik eğitimi vermek istediğimizi ilettiğimiz valiye bunun çocukların okul alışkanlıklarını da arttıracağını anlattık.

"Ardından Milli Eğitim Müdürlüğü'yle de görüştük ve çalışmaya başladık."

OKULA İLGİ ARTTI

Şallı başlangıçta 22 öğrenciyle başladıkları projede kısa sürede okul dışından gelenlerle birlikte 40 kişiye kadar çıktıklarını da söyledi.

"Okulumuz ilkokul dördüncü sınıfa kadar eğitim veriyor, okuldan katılan çocuklar birinci ve dördüncü sınıf arasındakiler, ancak bizim okulda olmayan çocuklardan da talep geldi. Kabul ettik. Onların içinde daha büyük yaşlarda olanlar da, hatta Roman olmayanlar da var.

"22 öğrenciyle başladık, bugün sayı 40'a çıktı.

"Haftada dört gün eğitim veriyoruz. Çocuklar kalabalık olunca saatlere bölmeye başladık."

Şallı'nın aktardığına göre klarnet, darbuka, saz, keman eğitimi ve nota bilgisi verilen atölyeler çocuklar için cezbedici bir unsur haline geldi.

"Çocukların okula ilgisi daha da arttı. Okula gelmeyen çocuklar gelmeye başladı." (Yüce Yöney / Bianet)