Kayseri Erciyes Üniversitesi Roboski Katliamı anmasına katılan 20 üniversite öğrencisi Nisan ayından bu yana okula alınmıyor. Öğrencilerin 2 dönem okuldan uzaklaştırılmaları talep ediliyor.

Başka bir davadan gözaltına alınan öğrencilerle dosyaları birleştirilen 20 öğrenci hakkında mahkeme tarafından ‘slogan atma’ cezası dışında herhangi bir mahkûmiyet verilmese de okul yönetimi öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmaları için Yükseköğretim Kurumu’na (YÖK) başvuruda bulundu.

Hakkında soruşturma açılan ve okuldan uzaklaştırılması istenen üniversite öğrencisi E.S.İ konuyla ilgili Haberdar’dan Volkan Koç’a konuşan şunları söyledi:

“28 Aralık 2015’te Roboski Katliamı anmasına katıldık. Okul içerisinde değil, HDP binası önünde yaptık anmayı. Okul dışında bir faaliyette bulunduk. Yaklaşık 1,5 ay sonra bizi emniyet ifadeye çağırdı. Gözaltına alınmadık ama. O dönemde gençlik yapılanmasına operasyon düzenlendi.

Gözaltına alınanlar arasında Roboski Katliamı anmasına katılanlar da vardı. Ondan sonra bizim dosyamızla diğer dosyayı birleştirdiler. Bize dava 27 Şubat’ta açılmıştı. 30 Mart’ta da ilk duruşma oldu. 12 Nisan’a ertelendi. 2 kişi tutuklandı. Diğer herkes slogan atmaktan ceza aldı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.

2 gün sonra okula almadılar bizi. Bize bir olaydan dolayı ceza almışsınız. Biz siz bu yüzden okula almıyoruz dediler. 22 Nisan’da da tebliğ ettiler. ‘Terör örgütü’ propagandasından dolayı okula alınmadığımız belirtildi.  İşin ilginç yanı ise okul bize 5 Şubat’ta soruşturma başlatmış.”

2 DÖNEM UZAKLAŞTIRILMALARI İSTENİYOR

Roboski Katliamı anmasına katıldıkları için haklarında soruşturma başlatılan öğrenciler, mahkeme tarafından herhangi bir mahkûmiyet cezası almamalarına rağmen Kayseri Erciyes Üniversitesi Soruşturma Koordinatörlüğü, YÖK’ten 21 öğrencinin 2 dönem okuldan uzaklaştırılmalarını talep etti.

Öte yandan, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Roboski Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğine katılan 20 öğrenciye Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörlüğü tarafından "okula giriş yasağı" getirilmesini Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.

Beştaş, Yılmaz'a şu soruları yöneltti:

"* Erciyes Üniversitesi Rektörlüğünün 20 öğrenciye açtığı soruşturmadan haberdar mısınız?

* Roboski Anmasına katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan öğrencilerin, Anayasal güvence altında olan toplanma ve gösteri hürriyetinin suç addedilmesinin nedeni nedir?

* Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı, rektörlere seslendiği konuşmasının öğrencilere yönelik soruşturmaların hız kazanmasında etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

* Üniversite Rektörlüğünün öğrencilerin soruşturma süreci tamamlanmadan öğrencilere uyguladığı okuldan uzaklaştırma biçiminde tezahür eden yaptırımının dayanağı nedir?

* Öğrencilerim maruz kaldığı hukuk dışı uygulamanın sona ermesine dönük bir girişiminiz olacak mıdır?

* Son dönemde üniversite öğrencilerine yönelik artan soruşturmaların hakeza akademisyenlere yönelik yargılamaların artmasının nedenleri nedir?"