Redhack'in yayınladığı YÖK belgelerine göre, Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Feyzi Bingöl'ün öğrenci kayıt harçlarının yatırıldığı bankanın promosyonundan 480 bin liraya lüks makam aracı aldığı ortaya çıkmıştı.

Fırat Üniversitesi Genel Sektereri Prof. Dr. Sadettin Tanyıldız da göreve geldikten sonra rutin olarak yaptıkları denetimler sırasında buldukları bir belgenin şüpheli bir durum yarattığını söylerken, konuyla ilgili olarak şunları belirtti:

"19 Kasım 2012 tarihinde rutin olarak üniversitemizde yaptığımız denetimler sırasında, karşılaştığım ilgili bankayla daha öncesinde kurumumuz adına yapılan promosyon anlaşması hakkında bir şüpheli durum hasıl olmuştu. Bununla ilgili iç denetçilerimiz uzun süren bir çalışma yaptı. Neticede ortaya çıkan bu durumu, biz gizli antetli bir dosya şeklinde yasa gereği, daha önceki rektörümüz Prof. Dr. Feyzi Bingöl isminin geçmesi ve promosyon ihalesinde imzasının olması hasebiyle YÖK Denetleme Kurulu'na gönderdik. Yasal süreç devam ettiği için dosyanın içeriği ile ilgili herhangi bir açıklama yapma şansım yok. Orda fark edilen şey, sadece haberde geçen şeyler değildi. Genel anlamda kurumun yapısıyla ilgili, geçmişte Fırat Üniversitesi adına alınan promosyon karşılığında elde edilen gelirle ilgili bizim dikkatimizi çeken bir durum vardı. Soruşturma olup olmayacağı dahi henüz net olmayan bir konu. Bu bir ön soruşturmaydı, denetçilerin yaptığı bu soruşturma. Buna YÖK karar verecekti. Bu tip dosyalarda, üniversite soruşturma yapamıyor yasa gereği."

BİNGÖL, PROMOSYON LÜKS ARABAYI DOĞRULADI

Prof. Dr. Bingöl ise kendi döneminde alınan aracın banka tarafından hibe edildiğini ve aracın ise hala üniversitenin malı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Olayın aslı şu; 22 Ağustos 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan kamu haznedarlığı tebliği doğrultusunda, üniversite hesapları normal olarak Ziraat Bankası'nda o güne kadar çalışırken, bu tebliğ doğrultusunda eğer anlaşma yapılabilinirse devlet bankalarından her hangi birisi ile hesaplar tutulabilir ve bu tutulan hesapların, vadesiz olarak tutulması gerekiyor. Çünkü bu hesaplar sürekli harcanan hesaplardır. Bu vadesiz hesaplar karşılığında da belirli oranlarda faiz alınabilir, tebliğ buydu. Bunun üzerine üniversitemiz 29 Nisan 2009 tarihinde Vakıf Bank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'na yazışma yaparak tebliğden bahsetmiştir. Tebliğ gereği bizim maaşların dışındaki kurum hesabımızın bu bankalardan birine yatırıldığı taktirde, üniversitemize ne verecekleri konusunda kendilerine yazılı bildirdik. Halk Bankası o dönemde özelleştirme olabileceğini düşünerek bize olumsuz yanıt verdi. Diğer iki bankanın ilk teklifleri yüzde 5'di. Bunun üzerine kendileri ile yapılan görüşmelerde açık artırma ile bu faizi 5.5'in üzerindeki değere getirilmiş ve bu para Vakıf Bank’ın üniversite hesabı olarak açılan hesaba yatırılmış ve kurumun hesaplarına işlenmesi sağlanmıştır. Buradan alınan faiz Fırat Üniversitesi hesabına yatırılmıştır."

AUDİ A6 YERİNE AUDİ A8 ALDILAR

Alınan lüks araç konusuna da açıklık getiren eski Rektör Prof. Dr. Bingöl, şunları söyledi:

"Araç konusunda ise Vakıf Bank o dönem bir çok üniversitede olduğu gibi Fırat Üniversitesi'ne de bir araç hibe etmiştir. O dönemde hibe etmek istedikleri araç Audi A6 idi. Ama o sırada KDV oranlarının sıfıra inmiş olması nedeniyle Audi A8 vermişler. İç denetim raporunda da bu bila ücret, yani her hangi bir ücret alınmadan verdiği de yazmaktadır. Öğrenci harçlarına gelince; Bu Vakıf Bank'ta açılan kurum hesabına yatırılmamıştır. Öğrenci harçları sadece kayıt sırasında Vakıf Bank Elazığ Şubesi'ne yatırmışlar. Kayıt bittikten sonra Ziraat Bankası'na aktarılmıştır ve hesaplarımıza geçmiştir. Bu kısa dönemde yatırılan paralara Vakıf Bank binde üç oranında bir parayı her hangi bir işleme tabi kalmadan Ziraat Bankası'na ödemiş. Durum bundan ibarettir."

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, bankadaki paraların üniversitenin hesabında görünmediği yönündeki soruya, "O konuyu şu anda tam bilemiyorum. Vakıf Bank'ın Fırat Üniversitesi hesabında bu paralar duruyor" diye yanıtladı.