Demokratik Öğrenci Dernekleri Federasyonu (DÖDEF), Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) 37 Kürt öğrenci hakkında üniversitenin şikayeti üzerine açılan davayı protesto etti.

YTÜ'de DÖDEF'li öğrenciler, 6 ay önce "Rojava ile dayanışmak" amacıyla stant açmış, standa sağcı gruplar saldırmıştı.

Olayın ardından hiçbir öğrenci hakkında soruşturma açılmazken, Rektörlüğün şikayeti üzerine dava açıldığı öne sürüldü. Hazırlık soruşturması aşamasında ifade vermedikleri halde haklarında dava açılan öğrenciler, "kamu malına zarar vermek", "izinsiz gösteri yapmak", "polise mukavemet etmek" ve "Yasadışı YDG-H örgütüne üye olmak"la suçlanıyor. Öğrenciler, 29 Ocak'ta hakim karşısına çıkacak.

ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜĞE YÜRÜDÜ

DÖDEF'li öğrenciler, bugün Tonos Meydanı'ndan Rektörlük binasına yürüyerek davayı protesto etti. 

Yürüyüş öncesinde açıklama yapan öğrenciler, "Bir üniversite rektörünün hangi mantıkla böylesi bir suç duyurusunda bulunabileceğini bizler merak ediyoruz" dedi.

 Söz konusu davayı "YTÜ'nün utanç belgesi" olarak değerlendiren öğrenciler, açıklamalarında şunları kaydetti:

"37 arkadaşımıza açılan dava, rektörlüğün savcılık ve polis ile içli dışlı ilişkilerini de gözler önüne sermiştir. Nasıl olabilir de, 6 ay önce gerçekleşen ve üniversite tarafından soruşturma açılmayan bir olay karşısında, rektörlük bir anda şikayetçi olarak dava açabilmektedir? Ortada eğer bir suç vardıysa neden soruşturma açılmamıştır? Bu soruların hukuki veya mantıki bir cevabı yoktur. Açık ve net ortadadır ki rektör emniyetten talimatı almış ve gençlik düşmanı yüzünü tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur."

Açıklamanın ardından Rektörlük binasına yürüyen öğrencilerin önünü özel güvenlik elemanları kesti. Yaşanan arbedenin ardından özel güvenlik elemanları, kurdukları barikatı kaldırmak zorunda kaldı.

Rektörlük önünde Rektör Yardımcısı ile görüşen DÖDEF'li öğrenciler, 37 arkadaşlarına neden dava açıldığını sordu. 

Rektör Yardımcısı, "Taleplerinizi ileteceğim" demekle yetindi. Öğrenciler, "Bu ikinci gelişimiz. Bir daha gelmeyeceğiz ancak tepkimizi sürdüreceğiz" deyince, Rektör Yardımcısı 3 kişilik bir heyet ile görüşme talebinde bulundu.

Görüşme bugün saat 16.30'da gerçekleşecek. (ANF)