Okulların açılmasıyla birlikte her yıl yaşanan “kaynak kitap sömürüsü” tekrar başladı. Bunun üzerine İstanbul Milli Eğitim Müdürü tarafından okullara gönderilen uyarı yazısında yardımcı ve kaynak kitap konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması bildirildi.

2003’ten bu yana ders kitapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtılıyor. Ancak bazı öğretmenler bu kitapların yetersiz olduğu bahanesiyle öğrencilerini yardımcı ve kaynak kitaplar almaya yönlendiriyor. Bu da öğrenci velilerine yük oluyor.

Bir öğretmen yaşananları şöyle anlatıyor: “Bakanlığın uzun zamandır uygulamaya çalıştığı “yapılandırmacı eğitim”in bir gereği olarak öğrencilere verilmesi gereken hedef kazanımlar bu ders kitaplarında doğrudan yer almıyor, öğretmenlerin bu hedef kazanımları kendilerinin bulup çıkarmaları ve öğrencilerle paylaşmaları gerekiyor. Maalesef çoğu öğretmen bu zahmete katlanmak yerine işin kolayına kaçıp ödev vermek gibi kimi zorlayıcı yöntemlerle öğrencileri ders kitaplarından uzaklaştırıp kaynak kitaplara yönlendiriyorlar. Tabi bu durumda olan velilere oluyor. Kaynak kitaplara, özellikle İngilizce, matematik, edebiyat gibi branşlarda, 400-500 lirayı bulan astronomik rakamlar ödemek zorunda kalıyorlar.”

OKULLARA UYARI YAZISI

Bu konuda velilerden ve öğrencilerden Alo 147 kanalıyla ya da doğrudan yapılan şikâyetler artınca okullara yazı yazıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla okullara gönderilen uyarı yazısında şöyle denildi:

“Bakanlığımızca daha önceden yapılan duyurulara rağmen okullarımızda yardımcı ders materyallerinin sınıf içerisinde kullanıldığı, bu materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de bu eğitim materyallerini almaya mecbur kaldıkları Bakanlığımıza ve müdürlüğümüze ulaşan duyumlardan anlaşılmaktadır.

Ders kitaplarının dışında gerek örgün eğitim faaliyetlerinde gerekse desteleme ve yetiştirme kurslarında, yönetici ve öğretmenler tarafından yardımcı kitap ve kaynak kitap adı altında tüm öğretim kademelerinde herhangi bir eğitim öğretim araç gereci aldırılmaması, tanıtım ve reklamının yapılmaması, diğer yardımcı ders materyallerinin kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması gerektiğine dair Bakanlığımızın yazıları ekte gönderilmiştir.” (Osman Akyol / Demokrat Haber)