MEB, ortaokullarda okutulan Rehberlik ve Kariyer Planlama dersi için öğretim programı hazırladı. Daha önce Rehberlik dersi için kullanılan İlköğretim Sınıf Rehberlik Öğretim Programı’nın uygulamadan kaldırılacağı, yeni öğretim programının önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacağı öğrenildi. 

Sinan Tartanoğlu'nun Cumhuriyet'te yer alan haberine göre hazırlanan yeni öğretim programında, dersin “meslekler ve kariyer planlama” konusunda öğrencilerin lise ve iş kurumu ziyaretleri yaparak meslekleri tanımalarına olanak sağlanması istendi.

Dersin “Meslekleri Tanıma” konusunun kazanımları ve kazanımlara ilişkin açıklamaları dikkat çekti. Bu derste öğrencilerin; iş, meslek, uğraş ve kariyer kavramlarının tanımlanması, meslek sahibi olmanın öneminin açıklanması, ilgi, yetenek ve değerlerin lise program türü seçimindeki önemini kavramaları istendi. Ayrıca öğrencilerin, “Ortaöğretim program türü seçiminde ailesinin ve çevresinin beklentileri ile kendi beklentilerini ayırt etmesi” ve “İlgi duyduğu mesleklerin gerektirdiği bireysel özelliklerin neler olduğunu kavraması” hedeflendi.

Söz konusu kazanımların “Özellikle toplumsal cinsiyet rolleri ve meslek seçiminde cinsiyete ilişkin önyargılara değinilmesi ve meslek seçiminde buna dikkat edilmesi sağlanmalıdır” ifadeleri ile açıklandı. Ayrıca kariyer seçiminde zaman zaman ailelerin beklentilerinin bireyin beklentilerinin önüne geçtiğine ve bu durumun sakıncalarına değinilmesi gerektiği belirtildi.