Çok sayıda akademisyenin OHAL KHK’sı ile ihraç edilmesinde sorumlu tutulan Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş'in Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yeni bir tasfiye süreci başlattığı belirtildi.

886 milyon lira bütçesi olan Ankara Üniversitesi, saati 17 liraya ders veren Mülkiye’nin önemli hocalarının dışardan verdikleri derslerine ‘bütçe yetersizliği’ nedeniyle son verdi. Emekli profesörlerin yüksek lisans ve doktora dersleri iptal edildi.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, onlarca akademisyeni KHK’larla ihraç edilen Ankara Üniversitesi, bir yandan “hocasız kalan derslerin planlamasını yapmakla” uğraşırken, bir yandan da emekli profesörler ile ilgili yeni bir adım attı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yıllarca emek vermiş, duayen hocaların, dışarıdan ders vermesi engellendi. Emekli profesörler Bilsay Kuruç, Cevat Geray, Sina Akşin, Ruşen Keleş, Seyhan Erdoğdu, Gülay Toksöz ve Mesut Gülmez’in yüksek lisans ve doktora dersleri iptal edildi.

Edilen bilgiye göre, yıllarını Mülkiye için vermiş hocalar, bölüm sekreteri tarafından, önceki günlerde telefonla arandı. Rektörlüğün Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne yeterli bütçe ayırmadığı gerekçesi ile derslerinin programda yer almadığı bildirildi.

Türkiye genelindeki yükseköğretim kurumları arasında en yüksek bütçesi olan ikinici üniversite olan ve 2017 için merkezi bütçeden 886 milyon 400 bin lira pay alan Ankara Üniversitesi’nin, saati 17 lira olan doktora derslerine bütçe yetersizliği gerekçesi ile onay vermemesi tepki çekti.

Derslerine son verilen emekli profesörlerden Bilsay Kuruç, “Çok sembolik olan, benzin parası kadar ders ücretinin ödenemeyecek duruma gelmesine üzüldüm. İkinci olarak, eskiden akademik bir nezaket vardı. Bu tip kararlar öğretim üyelerine açıklanırdı. Bölüm sekreterinin telefonu ile öğrendim. Adeta sıkıyönetim bildirisi gibi, akademik nezaketin ortadan kalktığını görüyoruz" dedi.

Pazartesi günü üniversiteye resmi bir yazı ile başvuracağını dile getiren Kuruç, "Hiçbir ücret almadan ders vermeye hazırım. Bunu bildireceğim” diye konuştu.