Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 7. sınıflara yönelik deneme sınavında “Aleviliğin karakteristik özellikleri arasında hangileri bulunur” denilen soruda, “Kuran ve doğa sevgisi” yanlış cevap olarak yer aldı.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehitkamil Belediyesi’nin 7. sınıflara yönelik yaptığı deneme sınavı, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinin 19. sorusunda “Alevilik-Bektaşiliğin dayandığı karakteristik özellikler arasında hangileri bulunur” diye öğrencilere yöneltilen soruda, cevap olarak "Hz. Ali sevgisi", "On İki İmam sevgisi" maddeleri yer alırken, Kuran sevgisi ve doğa sevgisinin Alevi- Bektaşiliğin dayandığı karakteristik özellikler arasında yer almadığı ileri sürüldü.

ALEVİLERDEN TEPKİ

Sorunun cevabının yanlış olduğunu belirten Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, böyle bir şeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını, toplumda Alevilere yönelik düşmanlık duyguları oluşturulmak istendiğini dile getirdi. Hortoğlu, “Bu sorunun cevabındaki şık, Alevileri Kur’an sevgisinden uzakmış gibi sunuyor. Halbuki bizler Cem’de yaptığımız bütün ibadetlerin her bir ritüelini Kur’an’daki ayetlere dayandırırız. Sorunun cevabı yanlış, cevap 1,2 ve 3 olmalıdır. Karakteristik özellikleri soruluyor, bu yüzden Kur’an dışına çıkılamaz. Asla bunu kabul etmeyiz” diye konuştu. “İnsanların mezhebi ve etnik yapısı üzerinden rant sağlamaya çalışmasınlar” diyen CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan da “İnsanlar arasında ayrılık tohumları ekmekten vazgeçsinler” dedi.