Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'ne "cep telefonları ve benzer elektronik ürünler üzerinden işlenen elektronik suçları eklemeyi" gündemine aldı. Yetkililerin "Öğrenciler, öğretmenin dersteki fotoğrafını çekip, Facebook'ta paylaşıyor, etik değil"açıklamasına karşın, yapılmak istenen değişiklik "öğrencilerin sosyal medya etkinliklerinin izlenmesi" olasılığını akıllara getirdi.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun habrine göre, MEB, bakan ve müsteşar değişikliği nedeniyle bir yıldan fazla süredir taslak halinde tuttuğu Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin bağlı mevzuatından Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’ne bir madde eklemeyi planlıyor. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin değiştirilmesi için yeniden düğmeye basılması durumunda, bağlı Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’ne de elektronik suçlara ilişkin bir madde eklenecek. Madde, “cep telefonu, bilgisayar, internet, çağrı cihazı ve benzeri elektronik araçlarla ilgili disiplin hükümleri” içerecek.

Bakanlık, Gezi olayları sırasında protestoları destekleyen bazı öğretmenler hakkında inceleme başlatmış, öğretmenlerin twitter hesapları da mercek altına alınmıştı. Aynı inceleme kapsamında öğrencilerin de Twitter şifreleri istenmişti.

ZATEN YASAK!

Ancak sözkonusu yönetmelikte, sınıfta cep telefonu kullanımı zaten yasak. Yönetmeliğe göre, “Cep telefonu ile ses ve görüntü alarak eğitimi olumsuz etkilemek kınama, etik olmayan ses, söz ve görüntülerle rahatsız edici davranışlarda bulunmak uzaklaştırma, yasak yayın bulundurarak kişi ve kurumlarla ilgili ses, söz ve görüntüleri sanal ortamda yaymak ise eğitim öğretim dışına çıkarma” cezalarını gerektiriyor.

VELİLER İHBAR ETMİŞTİ

Bu hükümlerin varlığına karşın, elektronik suçlara ilişkin yeni bir düzenlemenin gündeme gelmesi, bakanlığın ve il milli eğitim müdürlüklerinin Gezi olayları sırasındaki uygulamalarını anımsattı. Protestolar sırasında, öğrencileri ve öğretmenleri olaylara destek vermek üzere kışkırttığı düşünülen bazı öğretmenler hakkında inceleme başlatılmıştı. Açılan incelemede, il milli eğitim müdürlükleri, velilerden gelen şikayet üzerine öğretmenlerin Facebook’ta protestolarla ilgili paylaştıklarını da mercek altına almıştı. Hakkında inceleme başlatılan öğretmenler ile irtibat içinde olduğu düşünülen öğrenciler de müfettiş karşısına oturtulmuş, öğrencilerin Twitter hesapları dahi istenmişti.