Makedonya’da iktidar yanlısı Öğrenciler Kurulu’nun da katılımıyla yüksek öğrenimde geniş kapsamlı bir reform süreci başlatıldı. Reform paketinde üniversitelilerin biri ikinci, diğeri son sınıfta olmak üzere ‘devlet sınavı’na tabi tutulmasına yönelik düzenleme büyük tepki çekti ve öğrenci örgütleri acil eylem kararı aldı.

Başkent Üsküp’te bir araya gelen yüzlerce üniversiteli Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi’ne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından yerleşkedeki Felsefe Fakültesi’ne giren üniversiteliler, yaptıkları forumun ardından üniversiteyi işgal etme kararı aldı ve fakülteyi ‘özerk bölge’ ilan etti.

PAKET ÇEKİLENE KADAR DİRENİŞE DEVAM   

Geceyi fakülte binasında geçiren yaklaşık bin üniversiteli fakültenin duvarlarına dövizler astı, tüm üniversitelilere direnişe destek verme çağrısı yaptı. Eyleme öğretim üyeleri de destek verdi.

Üniversiteliler yaptıkları açıklamada üniversitelerin piyasacı düzenlemelere değil, nitelikli ve bilimsel eğitimi geliştirici bir reform paketine ihtiyacı olduğunu, bu paketin eğitimi ileriye değil geriye götüreceğini dile getirdi.

Üniversiteliler, paket meclis gündeminden tamamen çekilinceye kadar eylemlerine ve işgale devam etme kararı aldı.

(Sendika.Org)