Üniversite adaylarının merakla beklediği, 16-17 ve 23-24 Haziran'da yapılan 2012-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı.

Adaylar, sınav sonuçlarını http: //sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek. ÖSYM, Sınav Sonuç Belgesi'nin ise basılmayacağını ve sonuçların adayların adreslerine gönderilmeyeceğini duyurdu. İlgili kurum, ayrıca sınav sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilerin ekte verildiğini kaydetti.

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sonuçları açıklandı. Sınava giren 1 milyon 938 bin adayın sınavı geçerli sayılırken, 165 adayın ise sınavı geçersiz sayıldı.

EN BAŞARILI İLLER
LYS'de MF, TM ve TS puan türlerinin hepsinde 180 ve üzerinde puan alan aday sayısı 48 bin 185 olarak belirlendi.

Cinsiyete göre sınav başarısında, MF puan türünde 160 bin 143 erkek, 128 bin 177 kız; TM puan türünde 191 bin 987 erkek, 223 bin 198 kız; TS puan türünde 164 bin 191 erkek, 190 bin 341 kız öğrenci başarılı oldu. Buna göre kız öğrenciler erkek öğrencilere göre sınavlarda daha başarı gösterdi.

MF puanına göre en başarılı iller sıralamasında Kilis birinci olurken, Bartın ikinci ve Karabük ise üçüncü oldu. Kırşehir dördüncü, Gümüşhane beşinci, Kırıkkale altıncı, İzmir yedinci, Ankara sekizinci, Aydın dokuzuncu ve Uşak onuncu sırada yer aldı.

TM puanına göre en başarılı iller arasında ilk on sırada sırasıyla Kilis, Bartın, Sinop, Çankırı, Niğde, Kastamonu, Burdur, Karabük, Eskişehir ve Kırşehir geliyor.

TS puanına göre ise en başarılı iller arasında ilk onda sırasıyla Bartın, Eskişehir, Sinop, Bursa, Edirne, İzmir, Aydın, İstanbul, Siirt ve Tekirdağ bulunuyor.

2012-LYS'de en az başarılı olan iller sıralamasında son 10'da yer alan illere de yer verildi. MF puan türünde Ardahan, TM puan türünde Şırnak ve TS puan türünde Gaziantep en az başarılı il oldu.

MF'de Artvin, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Şanlıurfa, Mardin, Kocaeli, Muş, Kars; TM'de Ardahan, Hakkari, Tunceli, Şanlıurfa, Gaziantep, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır; TS'de Ardahan, Hakkari, Tunceli, Şanlıurfa, Elazığ, Karaman, Iğdır ve Kahramanmaraş en az başarılı iller arasında yer aldı.
TERCİHLER PAZARTESİ BAŞLIYOR
Lisans Yerleştirme Sınavı'nı (LYS) kazanan adayların üniversiteleri tercih işlemler 23 Temmuz Pazartesi günü başlayacak.

Adaylar "2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"na ÖSYM'nin "http: //www.osym.gov.tr" internet adresinden ulaşabilecek veya başvuru merkezlerine örnek olarak gönderilen basılı kılavuzu inceleyebilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

Tercih işlemleri 23 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 3 Ağustos 2012'de sona erecek. Tercih çalışmalarına destek almak için ÖSYM'nin

"http: //rehberlik.osym.gov.tr" web sitesinden yararlanılabilecek.

Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecek. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ya da yanlış yapmaktan çekinen adayların başvuru merkezlerini kullanmaları öneriliyor. Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacak.

Tercih gönderme süresi uzatılmayacak. Bu nedenle adayların sonuçlarını öğrendikten sonra tercih edecekleri yükseköğretim programlarını belirlemeleri, eğer tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla göndereceklerse zamanında başvuru merkezine gitmeleri, tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin ise "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan tercih listesini almaları gerekiyor. (Haberler.com)