İngiltere'de binlerce öğrenci, yükseköğretimin parasız olması için Londra'da parlamento binasına yürüdü. Gösteriler, 2010’dan bu yana yapılan en büyük öğrenci eylemi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da sosyal medya üzerinden “Borçsuz, kesintisiz, harçsız parasız eğitim!” sloganıyla örgütlenen binlerce öğrenci öğlen saatlerinde parlamento binası önünde toplandı.

Mezuniyetlerine kadar kredi çekerek binlerce sterlin ödeyen ve iş hayatına atıldıklarında çok daha fazlasını geri ödemek zorunda kalan öğrenciler parasız eğitime geçilmesi ve bütçe kesintilerine son verilmesini talep ediyor.

Parlamento binası etrafını demir parmaklıklarla çeviren polisle bazı göstericiler arasında arbede yaşandı.

Ülkede 40’tan fazla şehre yayılan protestoların aralık ayına kadar sürmesi bekleniyor. Öğrenciler yine sosyal medya üzerinden 3 ve 6 Aralık için protesto çağrısı üzerinde bulundu. 

Eylemlerin, 2010 yılında öğrenci harçlarına yapılan zammı protesto için sokağa dökülen en az 30 bin öğrencinin gerçekleştirdiği gösterilerden daha büyük olması bekleniyor.

YILLIK ÜCRET 9 BİN STERLİN 

Dünyanın en pahalı üniversite eğitimlerinden birine sahip Büyük Britanya'da harç ücretleri öğrencinin hangi ülkeden geldiğine göre değişiyor.

Öğrenci, Büyük Britanya veya Avrupa Birliği (AB) pasaportu taşıyorsa lisans eğitiminin yıllık ücreti en fazla 9 bin sterlin (yaklaşık 31 bin 500 Türk lirası) oluyor.

Kuzey İrlanda’da bu ücret 3 bin 575 sterlin olarak belirlenirken, İskoçya’da ise eğitimden hiçbir ücret alınmıyor. Ancak bu “bedava eğitim” uygulaması yalnızca İskoçyalı öğrenciler için geçerli.

Britanya ve AB vatandaşı olmayan öğrenciler için ise üniversite masrafı 11 bin 933’e kadar çıkıyor. Yani 41 bin 804 Türk lirası.

30 YILLIK GERİ ÖDEME        

Eğitimin asıl yükü ise öğrencinin omuzlarına mezuniyetten sonra biniyor.

Bankalardan çekilen eğitim kredileri veya devletin sağladığı öğretim burslarının geri ödemesi, öğrenci işe girdikten sonra yıllarca sürebiliyor.

Yüksek Öğrenim Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre 2044 yılında geri ödenmesi gereken toplam eğitim borcu 330 milyar sterline ulaşacak.

Komisyon mezuniyet üzerinden 30 yıl geçmiş olsa bile öğrencilerin yüzde 73’ünün borçlarını ödeyemeyeceğini söylüyor.

Yıllık borcun ortalama 44 bin sterline ulaşacağı sistemde geri ödemede en çok zorlanacak grubun sağlık çalışanları, öğretmenler ve kamu işçileri olduğu açıklandı.

Kaynak: AlJazeera Türk