Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yapımı bir yıldır süren ve bu dönem Kürtçe eğitimin verilmeye başlanacak okulun bulunduğu köye askerler zırhlı araçlar eşliğinde operasyon düzenledi.

Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan kararın ardından Yalaza (Kerwas) köyünde köylülerin kolektif emeğiyle yapılan Kürtçe okulu yıkmak için askeri operasyon başlatıldı.

Alınan bilgilere göre, sabah saatlerinde içerisinde özel hareket timlerinin de bulunduğu yüzlerce asker, 30 zırhlı araçtan oluşan konvoyla köye doğru hareket etti. Köyü ablukaya alan askerlerin okulu yıkmasına karşı çıkan köylülerse askerin geçişini engellemek için köyün girişinde canlı kalkan oldu. Askerlerin, bedenlerini siper ederek yıkıma karşı çıkan yurttaşlara rağmen ilerlemesinin ardından çatışma çıktı. Yaklaşık 20 dakika boyunca devam eden çatışmada ölen ya da yaralanan olmazken askerler Ortaç (Menyas) köyüne çekildi.

Askerlerin geri çekilmesinin ardından yaklaşık 200’e yakın kişi okulun bulunduğu alanda bir araya gelerek, bekleyişe geçti. Direnişçiler, “Canımızı veririz ama okulumuzu yıktırmayız” diyerek bekleyişlerini sürdürüyor.

Operasyonun yapıldığı saatlerde köye giriş-çıkış yollarının tamamı askerlerce kapatılırken, geçişlere izin verilmiyor. Yine Duru Jandarma Karakolu’nun bulunduğu alanda kurulan askeri noktadan araçların Fisovası’na doğru geçişine izin verilmiyor. (DİHA)