Türkiye'de Çerkes dilinde eğitim veren ilk anaokul altı ay önce Adana Çerkes Kültür Derneği tarafından açıldı. Şimdi İstanbul'da ikincisi açılıyor. Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği (Çer-Kad), iki yıllık çalışmasını tamamladı. Seteney Eğitim Kurumları adıyla açılacak anaokulu Levent’te olacak.

Seteney, aslında Türkiye’nin ilk anaokulu. Temelleri Cumhuriyet öncesine dayanan anaokulu, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti tarafından ilk kez 1919 yılında açılmış.

Adını Çerkes destanlarında geçen bilge kadın Seteney’den alan anaokulu Çerkesçe, Fransızca ve İngilizce eğitim vermiş. Cumhuriyet’in ilanından sonra kapatılan anaokulu, şimdilerde bir ilke daha imza atmak için kolları sıvadı. Türkiye’de ilk kez Çerkes dilinin öğretileceği bir anaokulu açılacak. Tüm hazırlıkları tamamlanan okul, önümüzdeki dönem eğitim vermeye başlayacak.

Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti, 2012 yılında kardiyoloji uzmanı Günsel Şurdum Avcı başkanlığında yeniden kuruldu.

Cemiyet, geçmişteki  eğitim faaliyetlerini yeniden hayata geçirme kararı aldı. Günsel Şurdum Avcı, yıllar önce kurulmuş cemiyetin misyonunu bire bir devam ettirmek istediklerini belirtiyor.

Avcı, “Günümüzde genç Çerkes anne ve babalar da artık anadillerini bilmiyor. İstedikleri takdirde çocuklarının yanı sıra onlara da dil eğitimi vereceğiz” diyor.

Gelenek ve göreneklerin de çeşitli faaliyetlerle öğrencilere aktarılacağını dile getiren Avcı, “Her ailenin evladı için tercih edeceği eğitim kurumlarını oluşturma çabasındayız” ifadelerini kullanıyor.

Avcı, farklı Türkiye'de Çerkes dilinde eğitim veren ilk anaokulu altı ay önce Adana Çerkes Kültür Derneği tarafından açılmışı. Şimdi İstanbul'da ikincisi açılıyor. Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği (Çer-Kad), iki yıllık çalışmasını tamamladı. Seteney Eğitim Kurumları adıyla açılacak anaokulu Levent’te olacak.

 Avcı, farklı müteşebbislerin açacağı anaokullarının dernek himayesinde faaliyet göstereceğini ifade ediyor. Cemiyet, çocuklara anadil öğretimi için Çerkesçe bir çizgi film hazırlığını da yürütüyor.

Oğlunun İngilizceyi çocukken izlediği çizgi filmler sayesinde öğrendiğini dile getiren Avcı, Çerkesçe için de aynı yöntemden yararlanacağını aktarıyor.

Türkiye'de Çerkes dilinde eğitim veren ilk anaokulu altı ay önce Adana Çerkes Kültür Derneği tarafından açılmışı. Şimdi İstanbul'da ikincisi açılıyor. Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği (Çer-Kad), iki yıllık çalışmasını tamamladı. Seteney Eğitim Kurumları adıyla açılacak anaokulu Levent’te olacak. (Kaynak: Zaman)