Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nin ( AKM ) tiyatro oyunu için tahsis edilmesi amacıyla Rektörlük önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler ile üniversite özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Arbede sırasında yaralananlar oldu.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan Öğrenci Kolektifi üyesi yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubu, 'İş merkezi değil kültür merkezi, müşteri değil öğrenci' pankartıyla KTÜ Rektörlük binasına yürümek, burada da açıklama yapmak istedi. Ancak buna izin vermeyen özel güvenlik, öğrencilere, Makine bölümü önüne kadar gidebileceklerini ve açıklamayı da burada yapabileceklerini bildirdi. Bunun üzenine 'Üniversite bizimdir, bizimle özgürleşecek' ve 'İşte rektör demokrasisi, demokrat rektör nerede?' sloganı atarak yürüyüşe geçen öğrenciler, Makine bölümü önünde özel güvenlik barikatı ile karşılaştı.

Barikatı aşmaya çalışan öğrencilerle özel güvenlik ekipleri arasında arbede çıktı. Öğrencilerden ve güvenlik ekibinden yaralananlar oldu. Çevik kuvvet ekipleri ve özel güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle yaşanan arbedede 4 öğrenci baygınlık geçirdi.

REKTÖRLÜKTEN YİNE RET CEVABI

Öğrencilerle görüşen Trabzon Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Turgay Özkan, rektörlük önüne kadar yürüyüş yapılması ve sadece iki kişinin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz ile görüşmesi için öğrencileri ikna etti. Bunun üzerine öğrenciler, geniş güvenlik önlemleri altında Rektörlük binası karşısına kadar yürüdü. Gruptan 2 öğrenci Prof. Dr. Öksüz ile görüşmeye gitti, diğer öğrenciler kütüphane binası önünde bekledi. Bir süre sonra rektörlükten çıkan 2 öğrenci, Rektör Yardımcısı Hikmet Öksüz'ün Atatürk Kültür Merkezi'nin tiyatro oyunu için verilmeyeceğini söylediğini bildirdi.

REKTÖR: KAPIDA TOP OYNUYORDUNUZ, O YÜZDEN SALDIRIYA UĞRADINIZ

Ayrıca görüşmede dün (27 Mart) Dünya Tiyatrolar günü olması nedeniyle yapmak istedikleri eyleme neden saldırıya uğratıldıklarını soran kadınlara, Öksüz ”Çünkü kapıda top oynuyordunuz” cevabını verdi. Öksüz, üniversiteli kadınların AKM talebine ise “Size salon yok. Bugün de yürüyüşünüze izin vermeyeceğiz” dedi.

Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Fatma Nergis Dikici, Atatürk Kültür Merkezi'nde tiyatro sahnelemelerine izin vermediği gerekçesiyle üniversite yönetimini eleştirdi.

Gruptakiler açıklamanın ardından dağıldı.

20 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların sorunlarını ele alan "Anam, Bacım, Avradım" isimli tiyatro oyununu, üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelemek isteyen öğrenciler, izin verilmemesi üzerine rektörlük binası önünde bir süredir oturma eylemi başlatmıştı. Dün yaşanan olayların ardından 20 öğrenci gözaltına alınmış, bugün serbest bırakılmıştı. (Radikal, Sendika.Org)