2010 yılında KPSS'de koya skandalı için harekete geçildi.

Savcı Yücel Erkmen, hem şüphelilerin mali hesaplarını mercek altına aldı, hem de 2010 sınavından 100 ve yakın puan alan 3 bin 227 kişinin iletişim bilgileriyle TC kimlik numaralarını istedi.

Yolsuzluk operasyonlarıyla başlayan cemaat-AKP kavgası, 350 adayın tam puan aldığı tartışmalı 2010 KPSS sınavını yeniden gündeme taşıdı. 

Vatan gazetesinin haberine göre savcı Erkmen, Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) yazı yolladı; Devlet Personel Başkanlığı’ndan 2010-2013 arasında başarı puanlarına dayanılarak devlet kurumlarına yerleştirilenlerle ilgili bilgi istedi.

Maliye Bakanlığı’na, şüphelilere yönelik son beş yılda mali bir inceleme yapılıp yapılmadığı soruldu; ÖSYM’den de söz konusu 3 bin 227 kişinin iletişim bilgileri ve TC kimlik numaraları istendi.

Devlet Personel Başkanlığı’na 9 Eylül 2014’te gönderilen talimattaysa, ‘başarılı‘ kişiler arasında devlet kurumlarına giren olup olmadığının bilgisi şu ifadelerle talep edildi: “Şahısların ÖSYM Başkanlığınca KPSS sınavlarının sonucuna istinaden, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ait başarı puanlarına dayanılarak devlet kurumlarına yerleştirilen olup olmadığı, var ise hangi yıl, hangi başarı sırası ile yerleştirildiği ve halen görevli bulunduğu kurumun belirtilerek gönderilmesi.”

NE OLMUŞTU?

2010’da KPSS soruları sızdırılmış, 350 aday 120’de 120 yapınca sınav iptal edilmişti. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve YÖK’ün soruşturmalarından kesin sonuç çıkmamıştı. YÖK’ün idari soruşturmasında, ‘Kanaat oluştu ama kesin delile ulaşılamadı’ denilerek açığa alınan sekiz ÖSYM personeline ‘görevi suiistimal’den 10’da 1 maaş kesme cezası vermişti. Gülen cemaatinin soruları sızdırdığı iddia edilmişti.