ÖSYM, 5-6 Temmuz 2014'de yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) yabancı dil testinin yer almayacağını, yabancı dil testinin dahil edildiği KPSS puan türlerinin hesaplanmasında, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (YDS) kullanılacağını hatırlattı

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 4 Ocak 2013 tarihli ilgili yönetmelik uyarınca, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yılda iki kez YDS yapılıyor. Bu nedenle; 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan diğer yabancı dil seviye belirleme sınavları yapılmadı, KPSS ve diğer bazı sınavların testleri içinde yer alan yabancı dil testlerine de 2013 yılından itibaren yer verilmedi.

YABANCI DİL TESTİ YER ALMAYACAK

Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak.

Duyuruya göre, KPSS’de yabancı dil testinin (Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde) ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların, 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacak.

Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde bir YDS puanı olmayan adayların, 2014-KPSS Lisans Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacak.

KPDS YDS OLDU

2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıldığından, ilgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılmış sayılacak.

İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekiyor.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonuçları ile tercih yapacak adayların 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacak.

İlgili kurumlar tarafından; öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atama için; yabancı dil okutmanı başvuruları için; yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemleri için; yüksek lisans programlarına giriş için YDS sonuçları kullanılabileceğinden bu durumdaki adayların da 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmaları yararlarına olacak.

ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS/KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sınav veya yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliliğinin belirlenmesi için 6 Nisan 2014 tarihinde yapılacak 2014-YDS'ye katılmaları gerekiyor. YDS'ye başvurular, 12 Şubat 2014'e kadar yapılacak.

Adaylar, 2014-YDS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.