Kolombiya’nın başkenti olan Bogota’da Sena Üniversitesi öğrencileri ‘öğrenci hakları ve ücretsiz eğitim’ için bir kez daha toplandı.

Kolombiya hükümetinin eğitim yerlerini özelleştirmek istemesi üzerine başkent Bogota’da  protesto için  saat 6.00 sıralarında toplanan öğrenciler, “Ülkeyi yönetenler eğitim yerlerini özelleştirmek istiyor, fakat biz kurumların parasız eğitimi için savaşmalıyız” dediler. “Halk Eğitimi Ücretsiz Olsun”  pankartlarıyla Kolombiya hükümetini protesto ettiler.

Sena Üniversitesi’nde protestoya devam eden öğrenciler, polisin herhangi bir saldırısı sonrası eylemlerinin daha da uzayacağını açıkladılar.

NE OLMUŞTU?

Sendika10.org’un 11 Kasım 2011 tarihli haberine göre, Kolombiya’da on binlerce öğrenci, hükümetin eğitim reformuna yönelik yeni planlarını başkent Bogota’ya yürüyerek protesto etmişti. Kolombiya’da eğitimi piyasaya daha fazla açan uygulamalara karşı Kolombiyalı öğrenciler, 12 farklı kentten başkent Bogota’ya yürümüştü.

On binlerce öğrencinin protestolar için bir araya gelmesinin ardından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, eylemlerin sona ermesi durumunda reform paketini geri çekeceklerini açıklamıştı.

Öğrenciler buna karşın eylemlerini düzenlemekte ısrarcıydı. Çünkü ekim ayında düzenlenen eylemin ardından da Devlet Başkanı Santos benzer bir açıklama yapmış, ancak polis öğrencilere çok sert bir biçimde saldırmıştı. Polis saldırısı sonrasında Cali kentinde 19 yaşındaki bir öğrenci hayatını kaybetmişti. (Giray Poyraz)