Sosyal medyada dolaşıma giren bir anket görüntüsü Afyon Kocatepe Üniversitesini karıştırdı.

Ders kayıt yenilemek için kişisel bilgileriyle siteme giren öğrencilerin, öğrenci bilgi sisteminde çok seçenekli uzun bir anketle karşılaştığı iddia edildi.

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre ankette, öğrencilerin kişisel bilgileri yanında ‘toplumsal kimliklerini’ de belirlemek amacıyla ‘Aşağıdaki kimliklerden hangisi sizi en iyi tanımlar?’, ‘Herhangi bir dernek ya da kulübe üye misiniz?’, ‘Hiç mitinge katıldınız mı?’, ‘İlgi duyduğunuz siyasal örgütleri medya üzerinden takip ediyor musunuz?’, ‘Aşağıdaki dini kimliklerden hangisi sizi tanımlıyor?’, ‘Aşağıdaki siyasi kimliklerden hangisi sizi en iyi tanımlar?’, ’Bu gün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ gibi sorular soruluyor.

İLGİNÇ CEVAP SEÇENEKLERİ

Ankette sorular kadar cevap seçenekleri de oldukça ilginç. ‘Aşağıdaki kimliklerden hangisi sizi en iyi tanımlar?’ sorusunun cevap seçenekleri ‘Müslüman, İnsan, Kürt, Türk, Arap, Laik, Sünni , Alevi , Hıristiyan, Musevi’ olarak sıralanıyor.

Sosyal medyadan anketin fotoğraflarını paylaşan öğrenciler fişlendiklerini ileri sürerken, Afyon Kocatepe Üniversitesi ise ankettin sadece sosyoloji bölümünde yüksek lisans yapan öğrencilere uygulandığını ve fotoğrafların fotomontaj olduğunu öne sürdü.

‘ANKETLER FOTOMONTAJ’

Üniversitenin öğrencileri fişlediği iddiaları asılsız olduğunu savunan üniversitenin açıklaması şöyle:

04.09.2013 akşamından itibaren üniversitemiz hakkında ‘AKÜ’de fişleme gibi anket’ ve benzeri başlıklarla bir asılsız haberin öncelikle sosyal medyada, daha sonra çeşitli internet sitelerinde yer aldığı görülmektedir. Öğrenci bilgi sisteminde yer alan bir anket gibi gösterilmeye çalışılan görüntüler, fotomontajla art niyetli kişiler tarafından oluşturulmuştur. Bu ise, kayıt döneminde öğrencilerde olumsuz bir intiba meydana getirmeyi amaçlayan kötü niyetli bir kampanyanın ürünüdür. Anket çalışması, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Osman Konuk yönetiminde yapılmakta olan “Sosyal medyanın siyasal toplumsallaşmaya etkileri: Üniversite öğrencileri örneği’’ adlı doktora tezinin veri toplama aracı olarak uygulanmaktadır .