Girne’deki Rum Ortodoks mezarlığında Türk öğrencinin moda çekimi uluslararası bir krize dönüştü. Kuzey Kıbrıs basını Rumlardan özür diledi.

Kuzey Kıbrıs’ta Girne’deki Rum Ortodoks mezarlığında Moda çekimi Güney Kıbrıs’ı ayağa kaldırdı. Ada’daki kriz, bir üniversitede grafik ve tasarım bölümü birinci sınıf öğrencisi Bilal Baştemur’un Ortodoks mezarlığında yaptığı “model çekimleri” sonrasında patladı. Baştemur, çekimlerini kişisel web sitesinde yayınlayınca ortalık karıştı.

Rum medyasında, “Türkler mezarlığımıza saygısızlık yaptı” yayınları yapıldı. Fileleftheros gazatesi , “Rumların, bu durumu ‘barbarlık’ ve ‘yağmalama’ olarak nitelediğini” yazdı.

SAYGISIZLIĞI KINIYORUZ

Rum Ortodoks Kilisesi de, konuyu yakın takibe aldı, BM ve AB yetkiliklerine tepkiler iletildi. Kuzey Kıbrıs medyası da, “Pardon” manşetini atarak Rumlardan özür diledi.

Rum Kilisesi, KKTC Din İşleri Dairesi ile de iletişime geçti. KKTC Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay’a, “yapılan saygısızlık karşısında üzüntülerini” ileten Rum Kilisesi, “olayın araştırılmasını” rica etti. Atalay da, daire olarak “konunun takipçisi olacakları” güvencesi verdi.

Milliyet’e konuşan Atalay, “Bu çekimleri kınıyoruz. İnançlara saygısızlık kabul edilemez” dedi. Mezarlıkta model çekimi yapan Baştemur da, “İçeri izin alarak girdik, asla saygısızlık yapmayı düşünmedik” dedi.

RUMLARDAN ÖZÜR DİLEDİ

“Çekim yüzünden çok pişmanım” diyen Baştemur, “Rum halkından da özür diliyorum. Mezarlığa girerken oradaki güvenlikten izin aldık. Böyle bir şey olacağını düşünmedim. Kışkırtma gibi bir düşüncem olmadı” dedi. Baştemur, olayların ardından sitesindeki fotoğrafları kaldırdı. Model çekimi krizi Yunan gazetelerinin de birinci sayfasında yer aldı. (Milliyet)