İSTANBUL- İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Eğitim ve Çocuk Hakları Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı'nan yaptığı açıklamayla insan haklarını ihlal ettiğini belirtti,tepki gösterdi.

Bakanlıktan bugün velilere gönderdiği SMS'lerde, "Anne-baba'nın kontrol çabaları erkeklerin problemli davranış göstermelerine neden olur. Kızlarda ise problemli davranışlar azalır" ifadelerine yer verdiğini hatırlattı.

"Çok 'masumane' gibi görünen bu ifade çok açık ve net olarak, temel bir insan hakkı olan cinsiyet ayrımcılığı ihlali ve suçu anlamına gelmektedir" diyen İHD Eğitim ve Çocuk Hakları Komisyonu, şunları belirtti: "Bu suçu işleyenler ise, çocuklarımızın hayata hazırlanması ve onların evrensel insan hakları temelinde eğitim/öğretim almaları için teslim ettiğimiz Milli Eğitim Kurumu yetkilileridir. Ne pedagojik ne de çocuk gelişimi açısından kabul edilemez böyle bir mesajın velilere çok matah bir 'nasihat' gibi gönderilmesi eğitimin nasıl bir zihniyetin elinde olduğunun somut belgesidir."

Bu "masumane" ifadelerle verilmek istenen mesajla, eğitim öğretim kurumlarında sürekli artan şiddet olayları arasındaki bağlantıyı kuramayan zihniyetin bilimsel eğitimle ne kadar ilgili olduğunun gün yüzüne çıktığına dikkat çekildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Yine toplumsal utançlarımızdan biri olan çocuk taciz/tecavüzleri ve kadın cinayetlerinde yaşanan artışların temelinde yatan olgunun, aileden başlayan kız ve erkek çocuklar arsında ayrımcı kültürel kodlamaların eğitim/öğretim kurumlarında da devam ettirilmesi olduğunu "göremeyen" bu anlayışı ve zihniyeti protesto ediyor, kınıyor ve mahkûm ediyoruz!"

İlgili kurumları derhal harekete geçerek söz konusu mesajı çekenler hakkında soruşturma açmaya çağıran İHD Eğitim ve Çocuk Hakları Komisoyunu, sorumluların "kamu araçlarını kullanarak çocuklar arasında cinsel ayrımcılık yapmak, velileri çocukları arasında ayrımcılık yapmaya teşvik etmek" suçlarından yargılanmalarını talep etti. (Etha)