Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamudan ihraç edilen akademisyenlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Hükümetin KHK'leri iktidarını sürdürmenin, muhalif seslerden kurtulmanın bir yolu olarak kullandığının belirtildiği açıklamada, KHK ile barış için akademisyenlerin hazırladığı "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan 41 akademisyenin ihraç edildiği hatırlatıldı.

"İhraç edilen akademisyenlerin 41'inin şimdiye kadar yaşamlarını faşizme, darbecilere karşı mücadele ile geçirmiş, barışı, özgürlüğü savunmuş akademisyenler olması düşündürücüdür" denilen açıklamada, bu durumun iktidarın darbe karşıtlığını demokratik mevzileri, kişi ve kurumları asıl hedef haline getirdiğinin göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

'AKADEMİSYENLER GÖREVLERİNE DÖNMELİ'

Akademisyenlere saldırının bilime barışa, onur ve özgürlüğe yönelik bir saldırı olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Her türlü darbeye karşı olan, barışı savunan, ezilenlerden yana olan akademisyenlerin görevden uzaklaştırılması asla kabul edilemez.

“Barış savunucusu, bilimin ışığını taşıyan akademisyenlerin üniversitelerden ihraç edilmesini kınıyoruz.

“Barış, özgürlük ve demokrasiden yana olan akademisyenlerin yanlarında olduğumuzu, dayanışma içerisinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

“KHK'ler iptal edilmeli, ihraç edilen barış için akademisyenler tekrar görevlerine dönmeleri sağlanmalıdır" denildi.

41 BARIŞ AKADEMİSYENİ

Kanun Hükmünde Kararname ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen Grubu ile irtibatı bulunduğu gerekçesiyle üniversitelerden ihraç edilen 2 bin 346 kişiden 41'i Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzalamıştı.

İmzacılar şöyle: