Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler, Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nda buluştu. Gençler bu kampta Büyük Usta Nazım Hikmet’i yakından tanıma fırsatı yakalarken, bol oksijenli bir ortamda dolu dolu zamanlar da geçiriyor…

Kartal Belediyesi’ne ait Ada-Kartal tesislerinde açılan kampa gelen gençler rekabetsiz bir ortamda yeni bir şeyleri öğrenmenin keyfini yaşıyor. Gençler Nazım Hikmet ve Dünya Şiir Antolojisi’nden seçilen şairlerin eserleriyle tanışıyor ve çeşitli atölyelerde kendini ifade etme şansı yakalıyor. Müzik, resim ve dramanın yaşatıldığı kampta, kültür-sanat, çevre ve medya atölyeleri öne çıkıyor.

Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı, Nazım Hikmet Ailesi’ni temsilen Gündüz Vassaf, Kartal Belediyesi, Adalar Vakfı, Adalar Kent Konseyi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ortaklığı ile düzenlendi. Kampın açılışında konuşan organizatörler, yurdun dört bir yanından getirdikleri gençleri bir çatı altında görmekten duydukları mutluluğu dile getirdiler.

VASSAF: NAZIM HİKMET UMUT ŞAİRİYDİ

Adalargercek.com’dan Aysel Kılıç’ın haberine göre, kampın açılış konuşmasını yapan Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf, “Nazım Hikmet bir umut şairiydi. Toplumumuz ve dünya zor günlerden geçiyor olabilir ancak kimsenin umudunu kesmeye hakkı yok. Umutsuzluk bir veba, bir hastalık gibi çok çabuk yayılır. Siz, değerli gençler, bizimle umudunuzu paylaşmaya geldiniz. Umudunuzu paylaşmaya hazır olduğunuz için çok teşekkür ederim” dedi.

“NAZIM’IN HAYALİNİN BİR PARÇASI…”

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu da 10 farklı ilden gelen gençleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti ve ekledi: “Çocuklarımız, gençlerimiz bu kampta bir dizi çalışma yapacaklar, eğlenecekler, öğrenecekler hem de Nazım Hikmet’in hayalinin bir parçası olacaklar." Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nın üçüncüsüne ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz de, “Nazım Hikmet bu toplumun her kesimine ses vermiş biridir” sözleriyle Usta'yı andı.

İNCEOĞLU İLE MEDYA ATÖLYESİ

Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’na katılan gençler, alanlarında uzman akademisyenler tarafından gerçekleştirilen atölyelere katılma şansını da yakaladılar. Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’nun gerçekleştirdiği "Medya Okuryazarlığı ve Nefret Söylemi" başlıklı atölye bunlardan biriydi. İnceoğlu, uzmanlık alanı olan “nefret söylemi”ni Türkiye ve dünya medyasından örneklerle gençlere anlattı.

"MEDYA ÖTEKİLEŞTİRİYOR, HEDEF GÖSTERİYOR"

Prof. İnceoğlu, "Devletin ideolojik aygıtı olan medyanın, kendi gündemini yaratırken, hem örtük hem açık biçimde ırkçılık, etnik ön yargı, zenofobi, antisemitizm gibi kavramlar üzerinden nefreti yeniden ürettiğini ya da pompaladığını”nı söyledi ve ekledi: “Medya olumsuz, alaycı ifadeler, küfür, hakaret, aşağılama, abartı taktiklerine başvurarak ‘öteki’ leştirdiği ve ‘hedef’ haline getirdiği grupları kamu güvenliğini tehdit edici ‘potansiyel risk ve tehdit saçan öcüler’ gibi sunarak, toplumdaki ‘öteki’ gruplara karşı beslenen ön yargıları pekiştirir ve bu grupların kendilerini korumasız ve savunmasız hissetmelerine yol açar.”

Medyanın başta kadınlar ve LGBT bireyleriyle ilgili haberler olmak üzere, provokatif ve ayrımcı bir dil kullandığını hatırlatan İnceoğlu, bu haberlerin söz konusu bireylerin yaşam hakkı ihlaline yol açtığını vurguladı. Medyanın “ırkçı” diline de dikkat çeken İnceoğlu, “Medya ırkçı bir nefret söylemiyle zaman zaman 'öteki'ne karşı olan eylemleri de kışkırtır. Bu nefret, toplumsal anlamda linçin ve ayrışmanın yaşandığı patlamalarla kendini gösteriyor" dedi ve Ermeni gazeteci Hrant Dink cinayetini hatırlattı.

İnceoğlu’nun gençlere, “sosyal medya” ya ilişkin de önemli mesajı vardı. “Bugün sosyal medyanın da nefreti nasıl kartopu etkisiyle çoğaltıp büyütttüğüne şahit oluyoruz. Yazdığımız her cümlenin, paylaştığımız her fotoğraf ve videonun nelere yol açabileceğini düşünerek paylaşmalıyız.”

Soru cevapla devam eden medya atölyesinin konukları sadece gençler değildi; İnceoğlu’nun Sedef Adası’ndan komşusu Gündüz Vassaf ve kampa ev sahipliği yapan Adalar Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Yavuz da atölyeye katıldılar. Begüm Yavuz, “Bir çok şairin yazarın eserlerinin doğduğu yerde bu anlamlı projeye destek vermekten son derece mutluyum” diyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’na gerçekleştirdiği bu anlamlı atölye için teşekkür belgesi verdi.

Prof. Dr. Yasemin G. İnceoğlu’nun “Medya, Nefret ve Ötekileştirme” isimli yeni bir kitabı var. Kitap, basında çıkan ve nefret söylemiyle ilgili önemli mesajlar veren söyleşilerinden oluşuyor.