Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, YÖK Genel Kurulu'nun 5 Nisan 2012'de aldığı kararla Fen Edebiyat Fakülteleri'nde okuyan öğrencilerin öğretmenlik için gerekli olan Pedagojik Formasyon uygulamasının kaldırılmasını bir yürüyüşle protesto ettiler.

 

Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 05 Nisan 2012 tarihli toplantısında alınan karar gereğince, üniversitelerde verilmekte olan formasyon eğitiminin kaldırıldığı ve bir daha açılmayacağı haberi rektörlüklere bildirilmiş olup basında haber olarak yer almıştı.

 

Eylemciler şunları dile getirdi:

“Yıllardır Fen-Edebiyat Fakültelerinin büyük bir problemi haline gelen formasyon sorununun iki yıl önce alınan bir kararla çözüldüğü, ancak sürecin yeniden bir kararla çözümsüzlüğe sürüklendiği görülmekte. Gerekçesiz bir şekilde ve bilimsel alt yapısı tartışılmadan sürekli değiştirilen bu sistemin belirli bir düzene kavuşturulması gerekmekte. Öğrenciler devamlı olarak formasyon alıp, alamayacaklarının endişesini yaşadıkları için, kendilerini olumsuz etkilediklerini belirtmekte.”

 

Karara tepki olarak Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde bir araya gelen akademisyenler ve öğrenciler, "Formasyon hasretinden prangalar eskittim" , "Baba beni okuldan al öğretmen olamıyorum", ''Polis amca olmak istemiyoruz'' dövizleri ile rektörlüğe doğru yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüşte sık sık "Formasyon hakkımız söke söke alırız" ve "Formasyona uzanan eler kırılsın" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Ozan Palandöken, YÖK'ün formasyonu durdurma kararına gerekçe olarak öne sürülen atanamayan öğretmenlerin fazlalığı gerekçesinin elle tutulur hiçbir yanının olmadığını, çünkü atanamayan öğretmenlerin çokluğuna rağmen çok sayıda ücretli öğretmenin çalıştırıldığını kaydetti.

 

Öğretim görevlilerinden Yrd. Doç Ahmet Ağır, Yrd. Doç. Murat Ceritoğlu, Yrd. Doç. Mustafa Gültekin'in de destek verdiği eylemde, Rektörlük binasına yürümek isteyen öğrencilerle, Rektörlük Genel Sekreteri Ercan Eroğlu arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Öğrenciler basın açıklamasından sonra formasyon eğitimi hakkının verilmemesi halinde eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

 

Celal Deniz / Demokrat Haber Gaziantep