Uzun yıllardır Edirne’de üniversite gençliğinin akademik, demokratik mücadelesinin etkin bir parçası olan Trakya Üniversitesi Öğrenci Derneği 9. Geleneksel Zılgıt Gecesi coşkulu bir şölen ile gerçekleştirildi. (22 Aralık 2013/Pazar)

Haftalarca önce başlayan hazırlıklar tamamladığında salon için girişimler başladı. Daha önceki yıllarda benzer etkinlikler gerçekleştiren Trakya Üniversite Öğrenci Derneği, bu defa ciddi engellemeler ile karşı karşıya kaldı. İlk önce salon bulamadı. Daha önceki yıllar kiraladığı salon sahipleri bu defa kendilerine polis baskısı yapıldığını gerekçe göstererek salonu vermek istemediler. Derneğin ısrarlı çabası sonucu salonu verebileceklerini söylediler. Ancak normal salon fiyatını üç katına çıkarmışlardı. Dernek bu parayı vereceğini söyledi ve salonda zor da olsa ayarlandı.

Etkinlik için salona giden öğrencileri bu defa da polisler bekliyordu. Salon için hazırlıklar yapılırken polisler geldi. Etkinlik için bilgi alacaklarını söylediler. Bir yandan salondan kaynaklı sorunlar diğer yandan polis baskısı öğrencilerin direnişi ile boşa çıkarıldı.

Şenlik öğrencilerin yoğun ve de coşkulu katılımı ile başladı. Baskılara dikkat çeken öğrenciler yılmadan mücadelelerine devam edeceklerini ifade ederek devrim şehitleri için saygı duruşu ile programı başlattılar.

Programa halktan da katılımlar oldu. İstanbul’dan ise Vicdani Ret Derneği geceye katıldı. Yapılan konuşmalarda Aralık ayında yaşanan katliamlara dikkat çekilerek duyarlılık çağrısı yapıldı. Vicdani Ret Derneği adına da etkinliğe katılan Ercan Jan Aktaş; “Bu ülkeye karşı söyledikleri gibi bir vatan borcumuz yok, Roboskiler bir daha olmasın diye sizleri de vicdani ret yapmaya çağırıyorum” diyerek vicdani ret çağrısı yaptı.

Şölen saha sonra derneğin hazırladığı koro, şiirler ve skeç ile devam etti. “Mahkeme” ismi ile hazırlanan tiyatro gösterisi de yoğun ilgi ile izlendi. Büyük bir coşku ve halaylar ile devam eden gece Meşa Azadiye ve Koma Gulen Xerzan gruplarının müzik dinletisi ile devam etti.

Haber: Ercan Jan Aktaş

Fotoğraflar: Onur Üney