Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde birkaç gündür devam eden farklı gruplardan öğrenciler arasındaki çatışmalarda bugün BDP Milletvekili Aysel Tuğluk’un kafasına da pet şişe geldi.

Provokasyona açık birtakım olayların gerçekleştiğini ifade eden Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk öğrencilerin yanında olmak amacıyla üniversitede olduklarını dile getirdi. Gerginliğin dünkü saldırılardan dolayı devam ettiğini kaydeden Tuğluk, “Saldırıların polis eşliğinde sopalarla, hatta silah kullanarak gerçekleştirildiğine dair gençlerin görüntülerle sabitlediği bir olay yaşanmış. Bunun oluşturduğu bir öfke var öğrencilerde haklı olarak” iddiasında bulundu.

Olaylı konferansın ardından kendilerine Bilge Gençlik Kulübü adını veren İslamcı öğrenciler saat 15.30 sıralarında polisin getirdiği otobüsler ve sıkı güvenlik önlemlerinde kent merkezine götürüldü.

İktisadi ve İdari Bilimler ile Ziya Gökalp Eğitim Fakülteleri arasında bekleyen karşı görüşlü diğer grup da polis kontrolünde buraya getirilen otobüslerle kent merkezinde götürülmek istendi.

Olaylar üzerine üniversiteye gelen Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, bu grubu ikna ederek otobüslere binmelerini sağladı.

Ancak, öğrenciler otobüslere bindikten sonra önlem alan çevik kuvvet polisi ile grup arasında olaylar devam etti.

Bu sırada bazı polislerin otobüsleri tekmeleyip bazılarının da otobüstekilere taş ve pet şişeler attıkları gözlendi.

Atılan bir su şişesi Milletvekili Tuğluk'un başına isabet etti. Acı içinde kıvranan Aysel Tuğluk otobüs içine alındı. Yeniden aşağı inen Tuğluk, polisin otobüse müdahale etmesini engelledi.

Olayların yatışmasının ardından polis kontrolünde kent merkezine otobüslerle getirilen grubun bulunduğu konvoyun önü, Elazığ Caddesi üzerindeki Orgeneral Galip Deniz Kışlası önünde bekleyen sağ görüşlü öğrenciler tarafından kesildi.

Polis, buradaki öğrencilere de biber gazıyla müdahale ederek, dağıttı.

Dicle Üniversitesi kampusunda gün boyu süren olaylar yatışırken, kent merkezinde olay yaşanmaması için polis sıkı güvenlik önlemleri aldı.

DİYARBAKIR’DA NELER OLUYOR? NEDEN OLUYOR?

Diyarbakır’daki aralarında Hizbullah’ın sivil örgütlenmesinin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları, 7 Nisan’da düzenlenecek ”Dünya Medeniyetler Kraliçesi” (Miss Civilization Of The World) Yarışması’na sert tepki gösterdi. Yarışma iptal edilmek zorunda kaldı.

Yine Hizbullah’ın sivil örgütlenmesinin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları, Diyarbakır'da bu yıl Newroz Parkı'nda Hz. Muhamed için Kutlu Doğum etkinliği düzenlemek istedi.

Etkinliğe, BDP'li Bağlar Belediyesince tadilat var bahanesiyle engel olunmak istendiği iddia edilerek BDP’ye yönelik çok sert ifadelerin yer aldığı açıklamalar ve “Peygamber Düşmanı BDP'li Müdür Alemci Çıktı” gibi provakatif haberler yapıldı.

Bağlar Belediyesi, belediyeye yönelik bazı internet sitelerinde çıkan haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada söz konusu haberlerde Bağlar Belediyesi ve BDP'nin aleyhine asılsız ithamların bulunduğu belirtilerek, "Kendilerine 'Peygamber Sevdalıları Platformu' adını veren bir çevrenin yapmak istediği etkinliğin, Diyarbakır Valiliği tarafından belediyemiz sınırları içinde bulunan Newroz Parkı'nda miting izni verilmesine rağmen, belediyemiz tarafından engellendiği belirtilmektedir. Bilinmelidir ki, bir yerel hizmet kurumu olan belediyemizin hizmet götürürken herhangi bir ayrımcılık gözetmesi söz konusu değildir. Bu kişiler yaptıkları açıklamada aleni bir şekilde Hz. Muhammed'in ismini kullanmak suretiyle politik malzeme üretmeye çalışmaktadırlar. Bunu yaparken de Barış ve Demokrasi Partisi'ne de asılsız şekilde saldırmaktadır" denildi.

“MİTİNG ALANI BELİRLEME YETKİSİ VALİLİKTEDİR”

21 Mart günü Newroz Parkı'nda 2 milyona yakın katılımla gerçekleşen Newroz kutlamasının hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu kutlama esnasında park alanı büyük oranda tahribata uğramıştır. Bahar mevsimin gelmesi ve halkın park ve yeşil alan ihtiyacının ortaya çıkacak olması sebebiyle belediyemizce parkın bakım ve onarım çalışmalarına başlanmış olup çalışmalar halen devam etmektedir. Bununla birlikte adı geçen platformun belediyemize yaptığı başvuruda söz konusu yerin valilikçe kendilerine tahsis edildiğinden bahisle parkın kullanıma hazır hale getirilmesi talep edilmiştir.

Ancak Diyarbakır Valiliği'nden belediyemize gelen bu yönlü bir talep olmadığı gibi adı geçen kurumlar tarafından da bu yönlü bir izin belgesi ibraz edilmemiştir. Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen belediyemizce parkta tadilat olduğu ve miting amacıyla kullanımının uygun olmadığı kendilerine cevabi yazı ile bildirilmiştir. Kaldı ki mevzuat gereğince de miting alanı belirleme yetkisi belediyelerde değil, ilin en büyük mülki amiri olan valiliklerdedir. Valilik tarafından kentin uygun olan bir alanı miting alanı olarak tahsis edilebilir.

Böyle bir durum söz konusu olmamasına rağmen kasıtlı ve bilinçli bir kampanya başlatılmış bulunmaktadır. Yurttaşlarımızın böylesine hassas bir mesele üzerinden tahrik edilmeye çalışılması, belediyemizin hizmet politikalarına yönelik karalama ve yıpratma amaçlı saldırılar düzenlenmesi kabul edilemez. Bağlar Belediyesi olarak bugüne kadar dini inancı, ideolojik görüşü, rengi, dili ne olursa olsun herhangi bir toplumsal grubun toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkını engellemek gibi bir politikamız olmamıştır ve olamaz da."

BİLGE GENÇLİK KULÜBÜ’NDEN KONFERANS

Hizbullah ve islami grupların hakim olduğu Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü de gerilen ve irade çatışmasına dönen bu ortamda yine Hz. Muhammed’in Kutlu Doğumu münasebetiyle Dicle Üniversitesi'nde bir konferans düzenlemek istedi ve rektörlükten izin aldı.

Ancak iddialara göre, BDP'ye yakınlığı ile bilinen gençlik örgütü DÜÖ-DER, inisiyatifleri dışında gelişen çalışmaya ‘rektörlükten izin almanız yetmez bizden de izin almanız’ gerekir yaklaşımı gösterdi.

Bu durumu bahane eden İslami öğrenciler BDP’ye yakın gençlere yönelik saldırılara başladı.

Kendilerine göre o öğrenciler “Hz. Muhammed'in kutlu doğumuna düşmanlık” içindeydi.

Polisin de “Hz. Muhammed düşmanlarına karşı” İslami gençlerin yanında yer aldığı, onları kolladığı, yönlendirdiği, hatta zaman zaman saldırılara katıldığı iddia edildi.

Çatışmaların yaşanmasına neden olan konferans bugün yapıldı. Önümüzdeki günlerde ortamın biraz sakinleşmesi, olayların yatışması bekleniyor. Diyarbakır'dan Demokrat Haber'e gelişmeleri yorumlayan Azadi İnisiyatifi'nden Sıdkı Zilan olayların bugünden itibaren durulacağını söyledi. Geçmişteki gibi olayların yaşanacağına dair endişelerin yersiz olduğunu söyleyen Sıdkı Zilan BDP yetkililerininin, Eş Genel Başkan Gültan Kışanak'ın açıklamasının önemli olduğunu ve gençleri sağduyuya çağırdığını belirtti. Hüda Par'ın da benzer bir yaklaşımda olduğunu söyleyen Sıdkı Zilan, onların da yatıştırıcı bir üsluba geçeceklerini belirtti. (Demokrat Haber)