Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Yenişehir ilçesi Fidanlık Yaşam Alanı’nda ikamet eden Şengallilere yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Belediye, daha önce kurs şeklinde verdiği eğitim çalışmalarını bu yıl açtığı okul, kreş ve oyun odasında 30 eğitmenle yürütüyor.

Şengalli çocukların yaşadıkları travmayı atlatabilmesini sağlamak amacıyla açılan kreş ve oyun odasından 3-5 yaş arası 550 çocuk faydalanıyor. Çocuklara öz bakım, kişisel beceriler, davranış bozuklukları üzerine eğitimler veriliyor. 6 gruba ayrılan çocuklara Hayata Destek Derneği eğitmenleri tarafından eğitimler Kürtçe olarak verirken, bu gruplardan üçü sabah, diğer üçü ise öğleden sonra gerçekleştiriliyor. Çocuklara, okul dışındaki boş zamanlarında ise spor, resim, drama ve iletişim üzerine eğitimler veriliyor. Yeni açılan okuldan ise 6-12 yaş arası 550 çocuk yararlanıyor. 

6 ile 12 yaş arası çocuklar için okul açıldı

Konuyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Yaşam Alanı Koordinasyon Üyesi Bişar İçli, geçen yıl kurs tarzıyla yürüttükleri çalışmaları, bu yıl eğitim formatıyla devam ettirdiklerini ifade etti. Okul çağındaki çocukların mağdur olmaması için Irak’taki eğitime benzer bir şekilde eğitimlerin sürdüğünü, Kürtçenin Latince eğitimi de verildiğini belirten İçli, toplamda 11 ders için 30 öğretmenin derslere girdiğini, öğretmenlerin 29’unun kamptaki Şengallilerden oluştuğunu aktardı.

Okulun müdürü ve üç alan sorumlusu olduğunu, okul çağındaki çocukların fazla olması nedeniyle altı sınıfı üç gruba ayırdıklarını kaydeden İçli, birinci grubun sabah 8-11.00 arası, ikinci grubun 11- 14.00 arası, üçüncü grubun ise 14-17.00 saatleri arası eğitim gördüğünü ifade etti.

‘Çocuklar eğitimlerini devam ettirdikleri için çok mutlular’

Altıncı sınıfa kadar verilen eğitimlerin haftada 15 saat olduğunu söyleyen İçli, eğitim kitaplarının ve okulun kırtasiye ihtiyaçlarının yardımsever kurum ve kişiler tarafından karşılandığının altını çizdi. İçli, şunları söyledi: “Kitap konusunda sıkıntılarımız oluştu; ama eğitim açısından şu anda çok rahat yol alıyoruz. Geçen yıl kurslarımız tüm çocukları kapsamadı. Şu anda bütün çocukları kapsıyor ve çocuklar çadır ortamında uzaklaştıkları ve eğitimlerini devam ettirdikleri için çok mutlular.”