ESKİŞEHİR Süleyman Havva Kamışlı İlkokulu 7’nci sınıf öğrenicisi Nazlı Şirin El, inancı nedeniyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine girmedi. Tüm dersleri pekiyi olan Nazlı Şirin El, girmediği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine Şube Öğretmenler Kurulu Kararı ile 5 üzerinden 2 verilerek bir üst sınıfa geçirildi. Nazlı, "Girmediğim derse bir verilmiş ardından da kurul bu notu iki yapmış. Benim takdirname almam gerekir" dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre Eğitim- Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, Süleyman Havva Kamışlı İlkokulu öğrencisi Nazlı Şirin El ve babası Hüseyin El ile birlikte şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Laik eğitim ve laik yaşam hakkının hükümet tarafından ortadan kaldırılmak istendiğini belirten Ali Paşa Şanlı şöyle devam etti:

"Bunun somut örneklerinden sadece biri de Türk Dünyası Kültür Başkenti olan ilimiz Eskişehir’de yaşanmaya devam etmektedir. Nazlı Şirin El, Alevi inancına sahip olması nedeniyle geçen yıl, Havacılar İlköğretim Okulu’nda Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersine laik eğitim hakkını kullanarak girmeyerek bunu yargıya taşımış ve bundan dolayı bir üst sınıfı geçmede sorunlar yaşamıştı. Yargı sürece halen devam etmektedir. Yaratılan kamuoyu sonucunda öğrenci Şube Öğretmenler Kulu Kararı ile bir üst sınıf olan 7’nci sınıfa geçirilmişti. İnancı nedeniyle okulunda yaşadığı psikolojik baskı ve okul yönetimi ve öğretmenlerin yeterince sahiplenmemesi nedeniyle 2012- 2013 eğitim ve öğretim yılında önce Mehmet Gedik ardından da Süleyman Havva Kamışlı İlköğretim Okulu’na naklini yaptırarak eğitimine orada devam etmek zorunda kalmıştır. Öğrencinin karnesinde tüm derslerin notu pekiyi ve bu yıl da Şube Öğretmenler Kurulu Kararı ile 8’inci sınıfa geçirilmiştir. Öğrenci sadece Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersine girmediği için, geçen yıl da, bu yıl da almayı hak ettiği ’Teşekkür’ ve ’Takdirname’ler kendisine verilmeyerek mağduriyeti sürmektedir. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı Nazlı Şirin El’in mağduriyetini gidermeleri için hemen gereği yapmaya davet ediyoruz. Yoksa onlar da bu mağduriyetin sorumluları olacaklardır."

’KIZIM PSİKOLOJİK BASKI GÖRDÜ’

İnşaat işçisi baba Hüseyin El de, kızı Nazlı’nın Din Kültür ve Ahlak Bilgisi derslerine girmediği için okulunda psikolojik baskı gördüğünü öne sürdü. Baba El, kızının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için İdare Mahkemesi başvurduklarını ve davanın halen devam ettiğini söyledi.

GEÇEN YIL KARNE VERİLMEDİ

Nazlı Şirin El geçen yıl kendisine karne dahi verilmediğini söyledi. Bu yıl karne aldığını, ancak hak ettiği takdirnameyi kendisine vermediklerini anlatan Nazlı Şirin El şöyle konuştu:

"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine hiç girmedim. Buna rağmen bu ders için bana birinci dönem bir, ikinci dönem de bir notu verilmiş. Şube öğretmenler kurulu da bu biri 2 yapıp beni bir üst sınıfa geçirdi. Ayrıca girdiğim bütün derslerimin notu pekiyi. Takdirname almam gerekiyor. Ben takdirnamemi ve geçen yıl bana verilmeyen karnemi istiyorum."