Dicle Üniversitesi tarafından bugün yapılacağı belirtilen Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans sınavı sorularının daha önceden dışarıya sızdırıldığı ortaya çıktı.

Dicle Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı tarafından Tezsiz Yüksek Lisans düzeyinde 150 öğrenci alınacağı ilan edilmişti. Ancak bugün (21.01.2013) bilim sınavı yapılacağı ilan edilmiş olmasına rağmen, sınavdan önce oluşturulan isim listelerindeki şahıslara hem Kurmanci hem de Zazaki alanındaki sınav sorularının cevaplarıyla birlikte e-mail yoluyla dağıtıldığı ortaya çıktı.

Sınav sorularının dağıtıldığı kişilerin Türkiye’de bilinen bir cemaatin yandaşları oldukları iddia ediliyor. Üniversitelerin her alanında benzer kadrolaşmaların yapıldığı ve Kürtçe bölümlerine de kendi mensuplarını yerleştirmek için bu yola tevessül ettikleri iddia edildi.

Sınav sorularının test olarak hazırlandığı, bilgi ölçme mahiyeti taşıdığı ve bilmeyen birinin soruları cevaplamasının çok zor olduğu görülüyor. İddialara göre, sorular bu şekilde dağıtılarak alanda yeterli bilgisi olmayan yandaş kişilerin programlara yerleştirilmesinin önü açılıyor.

Ortaya çıkan skandal durum ile ilgili Cumhuriyet başsavcılığına bugün suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Bu sabah saat 09:00'da Silvan Cumhuriyet Savcılığına dilekçe ile suç duyurusunda bulunulduğu öğrenilirken, dilekçede bu şekilde yapılacak olan sınavın geçerliliğinin olamayacağı belirtildi.

SINAV ÖNCESİ SORU İŞARETLERİ

Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) Tezsiz Yüksek Lisans düzeyinde 150 öğrenci alınacağı 07.01.2013 tarihinde üniversitenin web sitesinden ilan edilmişti. Aynı gün itibariyle müracaatların başladığı Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans programının son müracaat tarihi 11.01.2013 olarak duyurulmuştu. Bu şekilde 5 gün gibi kısa bir sürenin müracaat aralığı olarak ilan edilmesi daha ilk başta kafalarda soru işareti oluşturmuştu. Ancak ilan ile ilgili haberlerin değişik internet haber sitelerinde yayınlanmasıyla, 1200 civarında kişinin sınavlara başvurduğu öğrenildi. Enstitüye 1000 civarında kişi Kurmanci lehçesinden, yaklaşık 200 kişi de Zazaki lehçesinden müracaat etti. İlana göre, alınacak toplam 150 kişiden 120’si Kurmanci, 30’u Zazaki lehçesinden olacaktı.

Sınavda soru işareti oluşturan ikinci bir konu da sınav tarihlerinin ilanında yaşandı. Daha önceki başvuru ilanında sınav tarihleri yer almazken 18.101.2012 Cuma günü belirli kişilerin haberdar edildiği baskın bir sınav yapılması planlandı. Öğrencilerin çoğunun haberinin olmadığı bu sınav tarihi yapılan itirazlar sonucu 21.01.2013 Pazartesi gününe ertlendi ve bu durum internetten duyuruldu.

SINAV SORULARI E-MAİL İLE DAĞITILDI

Bugün saat 10:00 da yapılacak olan bilim sınavından günler önce, oluşturulan isim listelerindeki şahıslara hem Kurmanci hem de Zazaki alanındaki sınav sorularının e-mail yoluyla dağıtıldığı ortaya çıktı. Sınav sorularının dağıtıldığı dosyalarda doğru cevaplar da ayrıca kırmızı olarak işaretlenmiş.

İçeriğinde Zazaki alanındaki sınav sorularının cevaplarıyla birlikte yer aldığı ve e-mail ile belli kişilere dağıtılan word dosyalarından birinin özellikleri şöyle: Dosya adı: ++++++.doc / İçerik oluşturma tarihi: 13.01.2013 23:04 / Son kaydetme tarihi: 15.01.2013 00:57 (haberdiyarbakır.com)

İşte o sorulardan bazıları: