Dershanelerin dönüşümüne ilişkin düzenleme Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyon görüşmeleri sırasında yasa tasarısında önemli değişiklikler yapıldı.

Mevcut düzenlemede dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmesi için 2018 yılı Haziran ayına kadar süre tanınmıştı. AK Parti önergesiyle değişiklik yapıldı, dershanelere bir yıl daha süre tanındı.

Dönüşüm süresi 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar uzatıldı.

Yeni düzenlemeyle, dershane tanımı yasadan çıkarılacak. "Çeşitli kurslar" tanımına ise "Ortaöğretim veya Yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak" şartı getirilecek.

ETÜT EĞİTİMİNE 12 YAŞ SINIRI

Etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Bu kurumlarda öğrenciler sınava hazırlanmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ve denetimi olmaksızın hiçbir eğitim öğretim faaliyeti yapılamayacak.

Dershaneden dönüşen özel okullara kayıtlı öğrenciler kadar yardım yapılması da benimsendi. Dönüşen dershanelerden "öğretmen" olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda istihdam edilenler, ayrıldıkları kurumdan kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

ATAMALARDA KPSS ŞARTI ARANMAYACAK

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'ya göre, dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak.

Kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

Özel okula dönüşecek dershanelere, resmi okulda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti kadar para desteği yapılacak.

MİLLİ EĞİTİM KADROSU DEĞİŞECEK

Yasanın yürürlüğe girmesiyle Talim Terbiye Kurulu üyeleri ile müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve 81 ilin milli eğitim müdürleri, milli eğitim müdür yardımcıları ile ilçe milli eğitim müdürlerinin görevleri sona erecek.

Müsteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, strateji geliştirme dairesi başkanı görevde kalacak.

Muhalefet, yüz bin kişinin görevlerini sona ereceğini savunuyor. Bakan Nabi Avcı ise bu rakamın 40 bin civarında olacağını söyledi.

Avcı, “Bu değişiklik bu insanlar tamamen gidecek, yerlerine yenileri gelecek anlamına gelmiyor" dedi. (Ajanslar)