Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını iptal eden kararının ardından dershanelerin adının değişerek "özel öğretim kursları" olduğunu belirtti. Avcı, "İlla para vererek eğitim almak istiyorum diyenler özel eğitim kurumlarına gidecek" dedi.

3 BİLİM GRUBUNDA AÇABİLECEKLER   

Bakan Avcı'nın açıklamalarından satır başları:

* Resmi Gazete'de yönetmeliğimiz yarın çıkmış olacak. Dershaneler özel öğretim kursu adı altında tanımlandı. Özel öğretim kurumları hafta içi ve hafta sonunda eğitim desteği almak isteyen öğrencilerimize hazırlanmış programlardır.

* Özel eğitim kursuna dönüşmek isteyenler kurs çerçeve yönetmeliğinde sınıflandırılmış istedikleri 3 bölümden kurs açabilecekler. Talim terbiye kurumu belirledi. Matematik, fen bilimleri vs. Aynı kurum aynı binada 3 bilim grubunda kurs açabilecek.

16 KİŞİLİK SINIFLAR, HER YAŞ GRUBU GİDEBİLECEK      

* Kurslardaki sınıfların mevcudu 16 kişiyi geçemeyecek. Herkes kendi yaş grubunda kursa gidebilecek. İlkokul ve ortaokula gidecek öğrencilerimiz de etüt merkezlerinde yararlanacaklar. 12 yaş sınırı koymuştuk, mahkeme iptal etti biz de böyle düzenleme yaptık. Temel liseler de hafta sonu mezun öğrencilere ders verebilir.

* Hayırlı olmasını rica ediyorum. Sektörün bu konudaki hassasiyetlerini biz biliyoruz, yaptıkları katkılardan için teşekkür ederiz. Okul dışı takviye almak isteyenler için talepleri karşılayacak şekilde sürdüreceğiz.

* Biz okullarımızda etüt merkezleri açıyoruz, hafta sonu kurslar düzenliyoruz. Yaptığımız değişikliklerle ek bir derse ihtiyacı olmaması için çalıştık. Ama illa ekstra ders almak isteyenler özel eğitim kursuna gidecek.

AYM DÜZENLEMEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi (AYM)  dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeyi 14 Temmuz 2015’te iptal etmişti.

Mahkeme gerekçeli kararında öğrencilerin giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkanlar sağlanmadan dershanelerin kapatılmasının eğitim ve öğretim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlama olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda tüm dershanelerin kapatılmasının özel teşebbüs özgürlüğünü korumasız bırakacağını da belirtildi.

400'ü kapanmış, 2 bin 280'i dönüşüme başvurmuştu.

İptal edilen yasada dershanelerle ilgili düzenlemeye göre dershaneler 1 Eylül 2015’e kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son verecekti.

Çok sayıda dershane yeni düzenlemeye uygun olarak adım attı. 400 dershane kapanmayı seçti, 2 bin 280 dershane ise dönüşüm için başvurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan listeye göre, temel lise olmak için başvuru yapan kurumlardan 850'sine de onay verildi. (bianet)