Van’ın Erciş ilçesine bağlı bir köy okulunda en az 10 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Mesud D. çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. İstismarın açığa çıkması üzerine aileler okul yönetiminin değişmesini istemiş ve çocuklarını okula göndermeyerek durumu protesto etmişlerdi. Öte yandan olayı haberleştiren gazeteciler ifadeye çağrılmış ve haklarında soruşturma başlatılmıştı.

TAHLİYE GEREKÇESİ 'DELİL YETERSİZLİĞİ'

17 Mayıs tarihinde Erciş'e bağlı Keklik Ova Mahallesi'nde bulunan köy okulunda, öğretmen Mesut D.’nin en az 10 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu ihbarı üzerine jandarma okula gelerek Mesut D.'yi gözaltına almıştı. Gözaltı sonrası savcılığın yürüttüğü soruşturmada çok sayıda öğrencinin ifadesine başvurulmuş ve savcılık tarafından Mesut D. tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme savcının talebi üzerine Mesut D. hakkında tutuklama kararı vermişti.

Suçlamaya ilişkin Erciş’te görülen duruşmada mahkeme Mesut.D.’nin tahliyesine karar verdi. Tahliye kararının gerekçesi olarak öğrenci beyanlarına rağmen “mevcut delil yetersizliği” gösterildi.

'DEFALARCA DAVADAN VAZGEÇMEM İÇİN TEHDİT ETTİLER'

Konuya ilişkin Gazete Yaşam'a konuşan davacı F.Ç, “Defalarca evime gelip davamdan vaz geçmem için beni tehdit ettiler. Buna rağmen ben davamdan vaz geçmedim. Kızımı artık okula göndermeyeceğim. Hiçbir şeye inancım kalmadı. Evimi alıp buradan çıkıp gideceğim. Bu nasıl bir anlayıştır bilmiyorum. Derdimizi anlatacağımız kimseyi bulamadık. Kendileri yazdılar kendileri çizdiler” diyerek Mesud D.'nin serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

AİLELER ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEDİ

Mesut D.'nin gözaltına alınıp tutuklanması üzerine veliler, okul yönetimini istismardan haberdar olmalarına rağmen harekete geçmemekle ve Mesud D. hakkında işlem yapmamakla suçlamış, duruma tepki göstererek okul yönetiminin değişmesini talep etmişlerdi. Talepleri yerine getirilmeyen veliler güvenliklerinden endişe ettikleri çocuklarını okula göndermeyerek durumu protesto etmişlerdi.

OLAYI HABERLEŞTİREN GAZETECİLERE SORUŞTURMA AÇILDI

Olayı haberleştiren gazeteciler, defalarca jandarma ve polis karakolunda ifade vermek zorunda kaldı. Gazeteci İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş'a "dosyaya konulan gizlilik kararını ihlal etmek" gerekçesiyle davalar açıldı.

Soruşturmaya ilişkin Evrensel'e konuşan Gazeteci İdris Yılmaz, "Ben gazeteciyim, gerçeği açığa çıkarmak zorundayım. Bu istismar haberi aslında Gazete Yaşam Muhabiri Erhan Akbaş’la yaptığımız 3 aylık araştırmaya dayanıyor. Bizim araştırmamızın asıl konusu Yeşilova Mahallesi’nde bulunan Hüsnü Özyeğin Ortaokulu’ydu. Burada C.A isimli öğretmenin okulda bulunan kız öğrencileri istismar ettiği iddia ediliyordu. Bu iddiaları araştırırken Keklikova Mahallesi’nde başka bir okulda M. D. İsimli öğretmenin çok sayıda öğrenciyi istismar ettiği gerçeği ile karşılaştık. Biz bu haberi yaptıktan sonra, yargı harekete geçti ve o öğretmen tutuklandı.

Hakkımızda açılan soruşturmaların amacı haberlerin devamını getirmemiz konusunda bir tehdittir. Savcılıkta çok iyi biliyor habercilik suç değildir. Ve yaptığımız haberler savcılığın yürüttüğü soruşturma dosyasını bozacak nitelikte de değildir” demişti.

Davalardan birinde takipsizlik kararı verildi ancak diğer davalar sürüyor. (Kaynak Evrensel)