CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde sorduğu sorulara cevap veren Adalet Bakanlığı, tutuklu öğrencilerle ilgili olarak ellerinde ‘anlık veri’ olmadığını açıkladı.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre 4 Ocak itibariyle 2 bin 776 tutuklu ve hükümlü öğrenci bulunuyor. Bunlardan 606’sı öğrenciyken tutuklanırken, 2 bin 170’i ise ceza infaz kurumlarında ‘öğrenci’ oldu.

Radikal'den Tarık Işık'ın haberine göre, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Bilgi Edinme Yasası kapsamında 15 Nisan tarihinde Adalet Bakanlığı’na cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü öğrencilerle ilgili bir dizi soru sordu. Aygün’e verilen cevapta UYAP sisteminde henüz eğitim ekranlarının yazılımı tamamlanmadığından, kurumlardaki öğrenci sayısına ilişkin anlık veri temin edilemediği ifade edildi. Verilerin ‘yıllık’ olarak tutulduğu ifade edilen cevapta 4 Ocak 2013 tarihi itibariyle rakamlar sıralandı.

2 BİN 776 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ÖĞRENCİ

CHP’li Aygün’e verilen cevaba göre; gerek ceza infaz kurumuna alınmadan önce bir eğitime devam ederken tutuklanan gerekse ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen eğitim çalışmaları sonucunda yüksek öğrenime hak kazanan 2 bin 776 kişi bulunuyor.

Ceza infaz kurumlarında bulunan bu 2 bin 776 kişinin 606’sı iki yıllık ve dört yıllık örgün öğretim ile açık öğretim fakültesine devam ederken tutuklanan öğrenciler. 2 bin 170’i ise daha önce öğrenci değil iken ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen eğitim çalışmaları sonucunda iki yıllık veya dört yıllık eğitim kurumlarını kazanarak yüksek öğrenime hak kazanan öğrencilerden oluşuyor.

TUTUKLU ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM DURUMLARI

2 bin 776 hükümlü ve tutukludan bin 934 hükümlü ve tutuklu açık öğretim fakültesine, 488 hükümlü ve tutuklu dört yıllık örgün eğitime, 286 hükümlü ve tutuklu iki yıllık örgün eğitime, 51 hükümlü ve tutuklu uzaktan eğitime, 14 hükümlü ve tutuklu yüksek lisans eğitimine, 3 hükümlü ve tutuklu doktora eğitimine devam ediyor. Ceza infaz kurumlarında bulunan lise öğrencilerinin sayısı, yüksek öğrenime devam edenlerin tutukluluk ve hükümlülük durumları ile ilgili de veri bulunmuyor.