Boğaziçi Üniversitesi önümüzdeki haftalarda iki farklı isme fahri doktora veriyor. Biri Kürt sorunu konusunda araştırmalarıyla tanınan Dr. İsmail Beşikçi, diğeri Fener Rum Patriği Bartholomeos.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nın önerisi ve üniversite senatosunun onayı ile İsmail Beşikçi’ye ‘Türkiye’de ve dünyada sosyal bilimlerin gelişmesine yaptığı olağanüstü katkıları nedeniyle ‘fahri doktora’ verilecek.

Patrik Bartholomeos ise Çevre Bilimleri Ensitüsü Müdürlüğü’nün önerisi üzerine ‘Dünyada ekolojik denge ve biyoçeşitliliğin korunması, endüstriyel kirlilik, temiz içme suyu kaynaklarının geniş kitlelere temini ve küresel iklim değişikliği gibi çeşitli çevre konularında öncülük yaptığı girişimler, geniş kitlelere yönelik olarak düzenlediği faaliyetler ile küresel ölçekte etkili olan farklılık yaratan mesajları nedeniyle’ fahri doktoraya layık görüldü.

Beşikçi için 12 Aralık, Bartholomeos için ise 19 Aralık’ta üniversitede tören düzenlenecek.

Rektör Prof.Dr. Gülay Barbarosoğlu şunları söyledi: “Patrik Bartholomeos’a dünyanın birçok önemli üniversitesi fahri doktora vermişken, ilk kez Türkiye’de bir üniversitenin fahri doktora verdiğini gördük. Büyük bir ilham ve azimle inşa edilmiş olan Boğaziçi Üniversitesi yıllardır kendini akademik ve bilimsel mükemmelliğe ulaşma çabasıyla tanımlarken, aynı zamanda çok yönlülüğü, farklılıklara açıklığı, demokrasi inancını, özgür, özgürlükçü üniversite ilkesini sahiplendi.”

20 ÜLKEDEN DOKTORA

Patrikhane yetkilileri Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Türk üniversitesinin bir Rum patriğine fahri doktora verdiğini belirterek, şu bilgileri verdiler: “İlk defa bir kilise adamı ekolojik konularla uğraştı. Şimdiye kadar 7 defa muhtelif tarihlerde ekolojik, teolojik sempozyum yaptı. İlk kez Türkiye’de bu konuları ele aldı. Sonra Baltık ve Adriyatik Denizi ve civarı, Amazon bölgesi, Ege Denizi, Kuzey Kutbu ve Mississippi Irmağı’nın bulunduğu bölgelerdeki kirlilikleri bizzat yerinde tespit etti. Bunları yaparken hem ekoloji uzmanları, hem din adamları ile birlikteydi. Önce Ortodoks rahipleri ve ilahiyatçılarını ve bilim adamlarını yanına aldı. Sonra Katolikler, Müslümanlar ve Musevilerle işbirliği yaptı. 20 farklı ülkeden fahri doktorası var.”

ÇIĞIR AÇAN ARAŞTIRMACI

Üniversitenin Beşikçi’ye fahri doktora verme gerekçesi ise şöyle: Dr. İsmail Beşikçi ise 1960’ların ikinci yarısından itibaren Kürt sorunu hakkında yaptığı öncü ve çığır açıcı sosyolojik ve tarihsel araştırmalarla tanınıyor. Beşikçi çalışmalarıyla Türkiye’de sosyal bilimlerin kurumsallaşmasında ve saygın bir yer edinmesinde önemli rol oynayan sosyal bilimciler arasında gösteriliyor. Beşikçi, Kürt meselesi örneği üzerinden bölgesel ve sosyal eşitsizliğe ek olarak, kültürel ve etnik tahakküm biçimlerine de yoğunlaşan araştırmalar yaptı. Beşikçi’nin Kürt sorunuyla ilgili araştırmalarını ve görüşlerini içeren 30’un üzerinde kitabı bulunuyor. Bu kitapların büyük çoğunluğu değişik dönemlerde Türkiye’de yasaklandı. Beşikçi hakkında birçok idari soruşturma açıldı. Yaşamının 17 yıldan fazlasını hapiste ve yargılama süreçleriyle geçirdi. Ulusal ve uluslararası sivil toplum ve insan hakları kuruluşlarından birçok ödül aldı. Hrant Dink Vakfı Ödülü verildi. (Hürriyet)