İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri erkek şiddetinin son kurbanı Özgecan Aslan için bir eylem düzenledi.

Bilgi Üniversitesi Santralistanbul kampüsünde yapılan eyleme çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

“Özgecan Aslan Ölümsüzdür”, “Jin Jİyan Azadi”, “Kadınlar Sokağa, Özsavunmaya” sloganları ile kampüs içinde yapılan yürüyüşün ardından Rabia Demiroğlu Türkçe ve İngilizce olarak basın metnini okudu.

Açıklamada şöyle denildi:

Her geçen gün kadına yönelik erkek şiddeti bir basamak daha yükseliyor.Her gün bir kadının daha öldürüldüğü haberini alırken bu durum ana akım medya tarafından normalleştiriliyor. Televizyon kanallarında, gazetelerde, internet sitelerinde sözde devlet ve din adamları kadınların nasıl davranması gerektiğini söylüyor. Kadın gülemiyor, ağlayamıyor, okula işe gidemiyor, kürtaj hakkı elinden alınıyor, öldürülüyor ve buna fıtrat deniyor. Bakanından, başbakanına, Cumhurbaşkanına kadar bu eril yapı kutsanıyor, kadına evinde otur, dövülsen de öldürülsen de sesin çıkmasın deniyor. Devlet çeşitli bahaneler ile öldüren erkeği cezalandırmak yerine koruyor. Bizler bunu kabul etmiyoruz! 2015 yılının daha ilk ayında 37 kadın katledildi bu sayı geçen yıl 287 ondan önceki yıl 231 idi. Devlet her geçen yıl bizi biraz daha fazla öldürüyor, Erkeklik kutsanıyor, katillerin sırtı sıvazlanıyor.



Erkek öldürüyor, devlet koruyor! Yaşam alanlarımızı elimizden almak için yapmadıkları, yapmadığınız şey kalmıyor. Okullarda, sokaklarda, hapishanelerde, işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında, evlerde, tüm kamusal ve özel alanlarda erkeklerin tacizine, tecavüzüne, nefretine maruz kalıyoruz. Erkek devletin kadın düşmanlığı, orospufobikliği, transfobikliği bitmiyor! Her gün otobüse binerken, işe ya da okula giderken, eve dönerken taciz korkusu yaşamamızın sebebi sizlersiniz. Dövülen, öldürülen , işkence edilen her kadının her trans bireyin sebebi ve suçlusu erkek devlet ve buna ses çıkartmayanlar sözümüz sizlere Yasta değil, isyandayız! öldürdüğünüz her bir kadının hesabını sorana kadar bu vahşet durana kadar isyandayız. Bizleri yok edemeyeceksiniz katlettiğiniz her kadın için buradayız. Dün Serpil için, Ayşe için, Serap için susmadık bugün Özgecan için buradayız, onun katilleri ve devlet hesap verene kadar isyandayız. Tüm öğrettiklerinizi reddediyoruz! Namus kisvesi altına dayattığınız erkek şiddetiniz, ahlakınız yerin dibine batsın!

Dün Özgecan'ın yaşadıkları bir tesadüf değildi bu böyle giderse yarın öldürülecek kadınlarında başına gelecekler tesadüf değil. Katili tanıyoruz! Kadın cinayetleri de, transseksüel cinayetleri de, diğer nefret cinayetleri gibi erkek devletin meşru kıldığı politik ve eril şiddetin ürünüdür. Biz bunların kader olmadığını, ne tesadüf ne de fıtrat olmadığını haykırıyoruz. Katil erkek, katil devlet hesap versin, somut adımlar atılsın. Kadınlar hayatın her alanında öldürülme, taciz, tecavüz edilme korkusu olmadan yaşasın, üretsin diye Yeter Artık! diyoruz tüm insanları bu vahşete ses çıkartmaya, mücadele etmeye çağırıyoruz. (Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber)