Bir grup akademisyen, Kürt sorununun çözümü için yürütülen serece destek çağrısı yaparak, tüm kesimleri barış için aktif katılıma davet ediyor.

Bianet’in haberine göre, bir grup akademisyen, Kürt sorununun çözümü ve özgürlük, adalet getirecek barışın inşası için imza kampanyası başlattı.

Ocak ayından bu yana süren barış görüşmelerine destek verdiklerini ve bu süreç sonunda kalıcı ve adil bir barışın tesis edilmesine yönelik her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını kamuoyuna duyuran akademisyenler, yayımladıkları bildiride akademisyenlerin barışa yapabilecekleri en önemli katkının bilgi üretimi olduğunu düşündüklerini belirttiler.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERDEN TÜRKİYE’YE

Dünyada 1990 ile 2010 arasında 100’ü aşkın barış görüşmesi gerçekleştiğine dikkat çeken akademisyenler, barış süreçlerini incelemeyi ve ürettikleri bilgileri ilgili taraflarla ve kamuoyu ile paylaşmayı gündemlerine aldıklarını ifade ettiler.

“Amacımız dünyadaki farklı tecrübelerin, Sudan, Meksika, Guatemala, Güney Afrika, İrlanda gibi yerlerde yaşanan barış müzakereleri süreçlerinin, bize ne gösterdiğine bakıp, neler eksik kaldığında süreçler başarıya ulaşmamış, neler devreye girdiğinde ise daha başarılı olunmuş bilgisini edinmek.

“Sonrasında Türkiye ile karşılaştırmalı çalışmalar yaparak daha kalıcı ve gerçekçi bir barış süreci yaşanabilmesine ve barışın toplumsallaşabilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

“HERKESİ AKTİF KATILIMA DAVET EDİYORUZ”

Türkiye’de barışı inşa etmek için hem savaşın sebeplerini anlamak ve çözmek hem de savaşın yarattığı ağır tahribatı saptayarak tazmin ve telafi etmek gerektiğine dikkat çeken akademisyenler, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Dünyada benzer örnekler kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın her şeyden önce toplumsal aktörlerin katılımı, çoğulcu ve demokratik bir anayasanın yapılması, anadilinde eğitim hakkının sağlanması, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve egemenliğin farklı toplumsal kesimlerle eşit şekilde paylaşılması ile mümkün olduğunu gösteriyor.

“Ayrıca savaş sırasında işlenmiş suçların ortaya çıkması, tazmin ve telafisi gerekiyor. Zorla göç ettirilmişlerin, yakınları öldürülmüş ve kaybedilmişlerin, tacize ve tecavüze uğramışların, yaşam alanları ve ekolojileri tahrip edilmişlerin ve yoksullaştırılmışların sürece dahil edilmesi şart.

“Nihayetinde onlara danışmadan, onların talepleri karşılanmadan savaşın yaraları sarılamayacaktır. Barışın inşa edilmesi ancak hakikatlerin ortaya çıkarılması ve bunların bir daha gerçekleşmemesini sağlayacak yasaların ve mekanizmaların hayata geçirilmesiyle mümkün olacaktır.

“Biz aşağıda imzası bulunanlar bir kez daha açıklıyoruz ki barış sürecinin ve görüşmelerinin arkasındayız. Sürecin ve görüşmelerin bu toprakların halklarının özgürlük ve barış talepleri açısından sağlıklı geçmesi, zorlukların aşılması, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve en önemlisi de özgürlük getiren bir barışın ve adil bir ülkenin tesis edilmesi için akademik çalışmalarımıza hız veriyoruz ve sürece her türlü desteği sağlamaya hazırız.

“Sürecin en geniş toplumsal kesimleri kapsamasını ve tüm etnik kimlikleri, inanç gruplarını, sınıfları ve cinsiyet kimliklerini içine alacak şekilde ilerlemesini kolaylaştırıcı bilgi ve becerileri paylaşmaya adayız. 

“Bu bağlamda yaptığımız incelemede öncelikle akil insanlar komisyonu benzeri bir yapının oluşturulmasının uygun bir yöntem olduğu kanısını paylaşıyoruz. Ancak bunun yasaya bağlanması ve meclis güvencesinde olması gerektiğini düşünüyoruz.

“Komisyonun barış ve yeniden inşa sürecini aktif bir şekilde düzenlemesi ve gözlemlemesini destekliyor, komisyonda Türkiye’nin çoğul yapısının ve mağdur kesimlerinin temsil edilmesini önemsiyoruz.

“Yine dünya örneklerinden yola çıkarak ve Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda barış sürecinin her aşamasında kurulacak komisyonların yüzde elli kadınlardan oluşması gerektiğini beyan ediyoruz.

“Önümüzdeki süreç Türkiye’nin yüz yıldır en can almış sorunlarının tartışılacağı bir dönemdir. Herkesi bu sürece aktif katılıma davet ediyoruz.” (Bianet)

Çağrıcılar:

Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji

Yrd. Doç. Dr. Bülent Küçük, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji

Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, Koç Üniversitesi, Sosyoloji

Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı, Koç Üniversitesi, Felsefe

Doç. Dr. Ali Kerem Saysel, Boğaziçi Üniversitesi, Çevre Bilimleri

Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji

Doç. Dr. Nuri Ersoy, Boğaziçi Üniversitesi, Makine Mühendisliği

Şerif Derince, Öğr. Gör., Doktora, MSGSÜ, Eğitim ve Dil Politikaları

Zeynel Gül, Yüksek Lisans, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji

* Araştırma görevlileri dahil tüm öğretim elemanları imzalarını [email protected] adresine gönderebilir. İmza metni Pazartesi aksam saat 19.00 kadar açık kalacak. Metin, 2 Nisan Salı günü basın açıklaması yolu ile duyurulacaktır.