Mersin Üniversitesi’nde ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atmaları nedeniyle ihraç edilen akademisyen için düzenlenen veda törenine katılan öğrenciler, akademisyenler ve personele soruşturma açıldı.

Okulda bazı imzacı akademisyenler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla dava açılmıştı. Üniversitede imzacı akademisyenlere daha önce de sözleşme yenilememe ve işten çıkarma gibi uygulamalar yapılmıştı. Rektörlük savunma istedi İhraç edilen akademisyenlerden, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Esra Ergüzeloğlu için okulda 22 Şubat’ta veda töreni yapılmıştı.

Evrensel’den Turan Dal’ın haberine göre rektörlük, etkinliğe katılan dokuz akademisyen, üç idari personel ve altı öğrenciye soruşturma açtı.

İhraç edilen iki akademisyenin de dahil edildiği soruşturmanın ‘izinsiz gösteri düzenlemek veya katılmak’tan açıldığı öğrenildi. Rektörlük savunma istedi. Yazılı açıklama yapan akademisyen Esra Ergüzeloğlu Kilim, işten çıkarılmasının gerekçesinin üniversite tarafından duyurulmasını istedi.

“Sağlığım, barınma hakkım gibi temel hak ve özgürlüklerimi kaybetmeme sebep olan bu idari işlemin gerekçesi nedir?” diye soran Kilim, olağanüstü hal koşullarında yargı süreçlerinin yavaş işlemesinin yetkilerin kötüye kullanılmasına gerekçe oluşturmayacağını aktardı.

Kilimli şöyle devam etti: “Adalet yerini bulana kadar geçen süreçte kişilik haklarımın, onurumun zedelenmesini, adımın lekelenmesini kabul etmiyorum. Her koşul ve durumda rektörlüğü keyfi davranışlardan vazgeçmeye çağırmaktan vazgeçmeyeceğimi bildirmek isterim. Üniversite yönetimi bu küçük veda törenini (soruşturma açılan) ‘izinsiz gösteri ve basın açıklaması’ kapsamında sınıflandırmış ve sadece bana veda etmek isteyenler üzerine yersiz, zamansız, hangi amaca hizmet ettiği anlaşılamayan bir suçlama, korkutma ve yıldırma politikası izlemekte bir sakınca görmemiştir.”