Dün (1 Mart) Adana Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) bir öğrenci yurdunun açılışına katılmak için üniversiteye gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Sizi ODTÜ’de uyarmıştık, AKP üniversiteye giremez” diyen Öğrenci Kolektifleri’nin yumurtaprotestosuna uğramış, 4 üniversiteli gözaltına alınmıştı.

Kılıç, akşam saatlerinde serbest bırakılan Kolektif üyelerini Emniyet Müdürü’nün talimatıyla çağırarak, bir görüşme gerçekleştirdi. Çukurova Öğrenci Kolektifi de AKP’li Suat Kılıç ile yaptığı konuşmanın ayrıntılarını Kolektif Basın Merkezi‘ne aktardı.

‘İKİMİZ DE TRABZONLUYUZ’

Suat Kılıç ile konuşmanın ayrıntılarını Kolektif Basın Merkezi’ne aktaran Emre Ersel Erbaş, Kılıç’a kendisiyle neden özel görüşme talebinde bulunduğunu sorduğunda “İkimiz de Trabzonluyuz” dediğini söyledi.

Erbaş, Kılıç’ın kendisine “Yaptığın iş demokratik değil, size saldıran biz değiliz, siz üniversite öğrencilerisiniz, abicim sen iyi çocuksun yapma” dediğini ifade etti. Kılıç’ın kendisine Öğrenci Kolektifleri ile ilgili Emniyet Müdürlüğü’nden gelen dosyaları gösterdiğini söyleyen Erbaş, Kolektif’in bir “terör örgütü” olduğunu da Kılıç’tan öğrendiğini ifade etti. Erbaş, konuşmayı duygusal bir “abi-kardeş” havasında sürdürdüğünü söyleyen Kılıç’a sermaye peşkeşçiliğini ve savaş çığırtkanlığını sonlandırmadıkları takdirde daha fazla direnişle karşılaşacaklarını dile getirdiğini aktardı.

SUAT KILIÇ DA YENİ YÖK YASASI’NA KARŞIYMIŞ

Çukurova Öğrenci Kolektifi üyelerinden Sıla Soyaslan, Kılıç’ın AKP’nin icraatlarını anlatmasına izin vermediğini ifade ederek, “Bu kadar zamandır hep siz konuşuyorsunuz, üniversitelilerin konuşmasını engelliyorsunuz, şimdi siz bizi dinleyin” dediğini aktardı.

Yeni YÖK Yasası ile üniversitelerin bilim üretme işlevinden uzaklaşarak, ticarethaneye döneceğini söyleyen Soyaslan, patronları üniversite paydaşı yapacak YÖK Yasası’na karşı Öğrenci Kolektifleri’ni her yerde karşılarında bulacaklarını ifade etti. AKP’li Kılıç, YÖK Yasası’nı kendisinin de desteklemediğini öne sürerek, “Bu yasayı ben de doğru bulmuyorum” dedi.

EVRİMİ TABİİ SANSÜRLEYECEĞİM, ALLAH VAR YUKARIDA’

Evrimi ve bilimi savunduklarını, üniversitenin bilim üreten kurumlar olması gerekirken gerici tahakkümün her geçen gün üniversitelerde yaygınlaştığını dile getiren Soyaslan’a Kılıç’ın verdiği yanıt ise “Evrimi tabii ki sansürleyeceğim. Sen evrime mi inanıyorsun? Maymundan mı geldin? Yukarıda Allah var,” oldu.

KILIÇ: “YASAYI GERİ ÇEKERSEK, KOLEKTİF’TEN AYRILACAK MISIN?”

Kılıç, eğitimin ticarileşmesine, üniversitelerin sermayeye peşkeş çekilmesine, üniversitede yaşamın gericileştirilmesine karşı sokakta olacaklarını söyleyen Öğrenci Kolektifi üyelerine ilginç bir teklifte bulundu: “Biz YÖK Yasası’ndan vazgeçersek Kolektif’ten ayrılacak mısın?” (Sendika.org)