Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB)  eğitim alanında dini vakıflarla gerçekleştirdiği protokollerin ardından İl Milli Eğitim Müdürlükleri, yeni eğitim öğretim döneminde Türkiye’nin dört bir yanında müftülükler ile protokol imzalamaya hız verdi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, eğitimi din görevlilerine teslim eden protokoller kapsamında, anasınıfındaki çocuklar dini eğitim ile karşı karşıya kalacak.

 Zorunlu din dersi 4. sınıfta başlasa da MEB, il il müftülüklerle protokol imzalayarak bu derslerin seviyesini 4 yaşına indiriyor. Son olarak Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Müftülük arasında imzalanan protokolle, okul kapıları din görevlilerine sonuna kadar açıldı.

Protokolle, okulöncesi ve ilkokullarda kayıtlı çocuklara değerler eğitimi ve din eğitimi çalışmalarının yapılması amaçlandı.

Ayrıca, “öğrencilerin manevi ve kültürel gelişmeleri hedeflenmektedir” denilerek protokolün kapsamı genişletildi. Müftülüklerin vereceği eğitimin, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi dışında kalan anaokulu, ilkokul 2 ve 3. sınıfları da kapsıyor.

5 YAŞINDA 6 SAAT

Protokolle, anaokullarında her sınıfta haftada 6 saat, 2 ve 3. sınıflarda ise her sınıfta “serbest etkinlik saatlerinde” haftada 2 saat olacak şekilde program yapılmasında anlaşma sağlandı.

Bu kapsamda okullarda verilecek din eğitimi faaliyetlerinde kullanılacak materyal ve etkinliklerin hazırlanması ve öğretim programlarının uygulanması ve ‘denetimi’ Müftülüğe bırakıldı.

Küçük yaştaki çocukların din eğitimine uyum sağlaması için Müftülükçe görevlendirilen öğreticiler ile okul öncesi ve sınıf öğretmenleri arasındaki koordinasyon görevi de okul müdürlerine verildi.

Çocukların camilere “gezi” adı altında götürülmeleri de protokolde yer aldı. Kuran eğitimine katılan öğrencilere kazanımlar doğrultusunda okul müdürlüklerince de ödül verilmesi kararlaştırıldı. Velilere sordular.

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ile imzalanan protokol kapsamında, anaokulundaki çocuklara yönelik verilecek din eğitimi için velilere izin belgesi gönderdi. Belgede “İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük arasında yapılan işbirliği protokolüne göre 4-6 yaş öğrenciler için okulumuzda Kuran öğretimi yapılması planlanmaktadır. Kuran öğretimi isteyip istemediğinizi belirtiniz” denilerek velilere istiyorum-istemiyorum seçenekleri sunuldu.

DİYANET KREŞLERİ

Okulöncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kreş sayısı artıyor. Okulöncesi eğitim alan tüm çocuklar arasında bu kurumlara devam eden öğrencilerin oranı geçen yıl %1.7 iken, 2016-17’de %3.6’ya yükseldi