Bir grup ABD’li akademisyen Obama’nın, Erdoğan’a çağrı yaparak üç talepte bulunmasını istedi.

Amerika’da saygın üniversitelerden tanınmış profesörler Başkan Barack Obama’ya yazdıkları mektupta Türkiye’nin Kürt illerindeki askeri operasyonları eleştirirken, Obama’yı bu konuda eyleme geçmeye davet etti.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, mektubun iki yazarı Cornell Üniversitesi Hukuk Profesörü Robert Hockett ve Stanford Üniversitesi Felsefe Profesörü Anna-Sara Malmgren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son aylarda Kürt nüfusun yaşadığı yerlere abluka uyguladığı ve buraları ayrım gözetmeden top atışına tuttuğunu söylüyor.

Operasyonlarla ilgili açıklanan resmi nedenin “PKK’nin zayıflatılması” olduğunu belirten yazarlar, ancak bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eylemlerini yalnızca “kısmen” açıklayabileceğini söylüyor. Profesörler ayrıca bu açıklamanın, “kendi halkının üzerine varil bombası atan Beşar Esad’ın eylemlerini meşrulaştırma çabasını” hatırlattığını belirtiyor.

Yazarlar, operasyonların daha geniş amacının ülkede Kürt ve diğer azınlıkların haklarını diplomatik biçimde savunmaya çalışan ve aralarında HDP destekçilerinin de olduğu kesimi sindirmek olduğunu belirtiyor. Akademisyenler operasyonların, sivil halk üzerinde engellenebilir ancak kabul edilemez acılara neden olduğunu ve ülkedeki gerilimi arttırarak bir “iç savaş” riskini arttırdığını ifade ediyor.

“TELKİNİNİZ DEĞİŞİM YAPABİLİR”

Hükümetin operasyonlarının Türkiye içinden de dışından da eleştiri aldığını belirten akademisyenler, buna Erdoğan hükümetinin tepkisinin eylemci ve akademisyenleri tutuklatmak olduğunun altını çiziyor. Mektubu kaleme alan profesörler, “Hükümet şimdi de siyasi muhalifleri ya açık biçimde katlediyor ya da katledilmelerine yarayacak güvenlik boşluklarına izin veriyor” görüşünü savunuyor.

Başkan Obama’ya yazılan mektupta, “Başka ülkelerin içişlerine yön verme konusunda seçeneklerin sınırlı olduğunu bilsek de sizden gelecek telkinin bazı durumlarda değişim yapabileceğine inanıyoruz” ifadesi kullanılıyor. Akademisyenler mektupta Başkan Obama’nın, Erdoğan’a hem gizli hem de kamuya açık biçimde çağrı yaparak üç talepte bulunmasını istiyor:

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki mahallelerin gelişigüzel bombalanmasına son verilmesi, sokağa çıkma yasağı olarak tanımlanan ancak gerçekte kuşatma etkisi olan uygulamalara son verilmesi, söz konusu yerlerin, hükümetin gücünün kontrolü ve hak ihlallerinin ifşası için en önemli araç olan yerel ve uluslararası gazetecilere açılması.”

Ünlü profesörler Noam Chomsky ve Judith Butler’ın da imzaladığı mektubun yazarları Başkan Obama’yı, anayasalarına ve ülke vatandaşlarına saygılı milyonlarca Türk vatandaşını ve de Kürt azınlığı, Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek artan tahribatına karşı korumak için elinden geleni yapmaya davet ediyor. (Kaynak: amerikaninsesi.com)