AB, öğrenci ve bilim insanlarının Avrupa’ya gelmelerini kolaylaştıracak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, vize başvurularına daha hızlı yanıt verilmesini de içeriyor.

Nüfusu giderek yaşlanan Avrupa Birliği ülkeleri, nitelikli eleman açığını gidermek amacıyla AB üyesi dışındaki ülkelere yöneliyor. Daha önce Mavi Kart uygulaması gibi bir dizi kolaylaştırıcı uygulamayı hayata geçiren AB, şimdi de öğrenci ve bilim insanlarına Avrupa'yı daha cazip hale getirecek bir yasa tasarısı hazırladı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström, beyin göçünü hedefleyen yasa tasarısını Brüksel'de kamuoyuna tanıttı. Yaptığı açıklamada, “Misafir olarak oturum almak için bürokratik engeller çok ağır” diyen Malmström, daha esnek seyahat ve oturum kurallarının tüm dünyadan daha fazla genç yeteneği çekebileceğini kaydetti.

Yeni yasa tasarısına göre, gelecekte ziyaretçiye oturum izni verilip verilmeyeceğine en fazla 60 gün içerisinde karar verilmesi öngörülüyor. Öğrencilere de eğitimlerini finanse edebilmeleri için haftada en az 20 saat çalışma izni verilmesi planlanıyor.

Eğitim ya da araştırma projeleri sona eren bilim insanı ve öğrencilerin iş fırsatlarını değerlendirebilmeleri için 12 ay daha Avrupa'da kalmalarına izin verilmesi de yasa tasarısı kapsamında yer alıyor. Ayrıca bilim insanlarının aileleriyle birlikte başka bir AB üyesi ülkeye taşınmasının kolaylaştırılması da planlanan kolaylıklar arasında. Yasa tasarısı çocuk bakıcısı olarak Avrupa Birliği ülkelerine gelen gençleri ve ücretli stajyerleri de kapsıyor.

YILDA 220 BİN ÖĞRENCİ GELİYOR

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Malmström'un sözcüsü de AB'nin gerekli iş gücünü şimdiye kadar Avrupa'ya çekmeyi başaramadığına dikkat çekti. Diğer ülkelerin vasıflı elemanları çekme konusunda daha başarılı olduğunu kaydeden sözcü, “AB'nin imajını uluslararası bir mükemmeliyet merkezi olarak iyileştirmek kendi çıkarınadır” ifadelerini kullandı.

AB'ye yılda 220 bin öğrenci, bilim insanı ve stajyer geliyor. Yeni yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için AB hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu'nun kararı bekleniyor.

© Deutsche Welle Türkçe