AKP hükümetinin okulda türban yaşını 9’a kadar indiren tartışmalı düzenlemesi konusunda dünyaca ünlü profesör Çiğdem Kağıtçıbaşı’ndan uyarı geldi. Kağıtçıbaşı, "9 yaşındaki çocuklara türban takılması, cinsiyete dayalı farklılığı küçük yaşta vurgulamak demek. Bu, hem kız hem de erkek çocuklar için problem" dedi.

Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, ortaokulda türbana izin verilmesinin ‘çocuğa özgürlük‘ olmadığını vurgulayarak, ”Çocuğun özgür iradesiyle türban taktığı kabul ediliyorsa seçimlerde oy da versin” yorumunu yaptı.

Kağıtçıbaşı’nın Cumhuriyet’ten Figen Atalay’a verdiği röportajda öne çıkan yorumları şöyle:

CİNSELLİK KÜÇÜK YAŞTAN KAFAYA SOKULUYOR

* (9 yaşında türban takmak) Bu, cinselliği kavram olarak ortaya çıkartıyor. Küçük yaştan itibaren cinsiyete dayalı farklılığı, cinsiyet ayrımcılığını vurguluyor. Oysa 9-10 yaşındaki çocuk, diğer çocukları “çocuk” olarak görür, kız veya erkek değil.

İKİ FARKLI TOPLUM YARATILIYOR

* Küçük yaştan itibaren daha ataerkil değerleri pekiştiriyor. Bu, kız çocuklarına “namuslu, mazbut kadınlar başını örter” mesajı veriyor. Örtmeyen namuslu değil mi? Bu ciddi bir ayırım. İki farklı toplum yaratılıyor. Ataerkil dünya görüşü din kullanılarak meşrulaştırılıyor. Temel kültürümüz zaten ataerkil. Bu görüye göre kadın ve erkek eşit değildir. Kadının korunması gerekir. Din de böyle emrediyor diyerek cinsiyet ayrımcılığı meşrulaştırılıyor.

TÜRBAN TAKMAYAN ÖĞRENCİNİN DURUMU

* Her ikisi de etkilenecek. “O niye takıyor? Ben niye takmıyorum? Ya da o niye takmıyor? Ben niye takıyorum?” sorularını soracak çocuklar kendilerine. Öğretmenin tavrı çok önemli. Açık olmasa bile gizil bir etki, baskı olabilir.

O ZAMAN OY DA VERSİNLER!

* Çocuğun rol modeli olan annesi kapalıysa, çevresindeki kadınlar kapalıysa başını örtmek isteyebilir, kendini büyümüş hisseder, hoşuna gider. Ya da ailesi zorla başını kapatır. 18 yaşına kadar herkes çocuktur. 18 yaş, reşit olma yaşıdır. O yaştan itibaren özgür irade kullanılabilir. Çocuk için özgürlük deniliyor, çocuğun özgür iradesiyle davrandığı kabul ediliyorsa oy da versin!