Resmi sayılar gençlerin aşırı İslamcı gruplara katılımlarının arttığını gösteriyor.

İngiltere'de terör suçlarıyla tutuklanan 18 yaşın altındaki gençlerin sayısı ikiye katlanarak 2013-14'te 8 iken 2014-15'te 15'e çıkmış.

Tüm yaş grupları için bu sayı 315; geçen yıla kıyasla üçte bir oranında artmış. Uzmanlar daha fazla gencin aşırı uçlara çekildiğini, ergenlik yaşındaki çocukların da bunlara katıldığını söylüyor.

Jasmine Coleman'ın BBC Türkçe'de yer alan haberine göre Georgia Devlet Üniversitesi'nde cihatçı militanlık konusunda çalışan araştırmacı Charlie Winter "IŞİD'in yükselişiyle birlikte bu katılımların daha da arttığını görüyoruz. Ve bu yanlışlıkla yapılan bir seçim değil" diyor.

KATILIMIN ÇOĞU İNTERNETTEN

IŞİD'in ana hedefi 16-24 yaşları arasındaki gençler. Almanya'da radikalleşme üzerine çalışmalar yapan GIRDS kuruluşunun direktörü Daniel Koehler radikalleşmenin 11-12 yaşlarında başlayabileceğini söylüyor. Genç üyeler "terör operasyonlarının" yürütülmesi açısından daha az değerli ancak bu çocuklar ideolojiyi yaymak ve diğerlerini etkilemek için kullanılıyor.

Üstelik çocuklara erişmek çok daha kolay. "Ergenler ve gençleri etkilemek ve onlarla ilişki kurmak çok daha kolay" diyor Koehler. Şubat ayında Shamima Begum, (15) Kadiza Sultana (16) ve Amira Abase (15) İngiltere'den IŞİD'e katılmaya gitmişti.

Katılımların çoğu internet üzerinden yapılıyor. Koehler "İnternet onlar için gerekli. IŞİD her gün her dilde 30-40 yüksek kalite video yayınlıyor" diyor. "IŞİD'in 30 bin ile 40 bin arasında Twitter hesabı var. Cihatın nasıl yapıldığı ve IŞİD'e nasıl katılınabileceği internet üzerinde kolayca bulunabiliyor. Özellikle gençler tarafından kullanılan Ask.FM gibi sosyal medya platformlarına ağırlık veriyorlar" diye ekliyor Koehler.

Üyeliğe iten nedenler yalnızca içeriğe bağlı değil. Winter "İnternet önemli bir rol oynuyor ancak IŞİD'in farklılığı daha fazla erişim ve etkileşim olması" diyor.
Winter'a göre gençleri en çok çeken konu bir topluluğa ait olma vaadi. 

RADİKAL GRUPLARLA TEMAS DA KATILIMI ETKİLİYOR

"IŞİD karşı kültür fikrini öne sürüyor. Bir devlet kurma ve demokratik cihat oluşturma gibi bir fikir ürettiler. Bu istekli yaklaşım kendi yaşadıkları topluma ve ailelerine kızan ve yüksek ideallere ve amaçlara sahip bazı gençlere hitap edebilir" diyor Winter.

Winter'a göre marjinalleşme duygusu da katılıma yol açabilir. "İdeoloji önemli ama insanların içinde yaşadıkları toplum hakkında ne hissettikleriyle de bağlantılı" diyor Winter.

Gençlerin kendi ülkelerinde radikal gruplarla temasları da bu katıımları tetikleyen bir unsur. Winter "Pek çok kereler insanların arkadaş grupları sayesinde katıldığını gördük. Sadece internet değil, savaşa giden birini tanıyor olmak da önemli" diyor.

Suriye'de savaşan militanların örgüte başkalarını da sokmak için tecrübelerini anlatmaları teşvik ediliyor. Winter bu genç insanların çarpıtılmış bu öyküleri duyunca etkilendiğini söylüyor. (BBC Türkçe)