Bülent Şanlıkan - Akşam

Çözüm süreciyle birlikte Fransa, Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan genç Süryaniler Mardin’e dönmeye başladı. Köylerindeki evlerini onarıp iş arıyorlar. Dönüşlerin artması bekleniyor.

Süryaniler, Anadolu’da 5 bin yıl Mardin, Şırnak ve Batman’ı da içine alan bölgede yaşadı. Çeşitli katliamlar ve soykırımlardan arta kalan 2 bin 845 Süryani aile de 1980 yılında anavatanını terk etti. Şu an Mardin ve çevresinde yaklaşık 5 bin Süryani yaşıyor.

Çözüm süreciyle birlikte Avustralya, İsveç, Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde yaşayan Süryaniler, Türkiye’deki evlerine dönmeye başladı. Süryani cemaatinin önde gelen isimlerinden Mardin Kırıklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, gelişmeleri AKŞAM’a şöyle değerlendirdi.

- Kesin dönüş yapanlar 1975-1995 arasında Türkiye’den göç edenler... Genç ve iş yapabilecek aileler. Yani Mardin’in ekonomik hayatına da büyük katkı sağlayabilecek nitelikteler.

- Yazın Süryani nüfus 15 bine kadar yükseliyor. Bu değişken bir rakamdır. Avrupa’dan gelip kendi köylerindeki evlerini onarıp iş arıyorlar. Süreç bu şekilde devam ederse dönüşler çok büyük bir hızla gerçekleşmeye devam edecektir.

- Eğitimde mustaribiz. Cumhuriyet döneminde 28 okulumuz varken zaman içinde hiçbiri kalmadı. Hiçbir resmiyetimiz yoktur. Türkiye’de diğer azınlıklar gibi eşik azınlık statüsüne sahip olmak istiyoruz. Yeni anayasa sürecinde Lozan’a ihtiyaç bırakmayacak bir anayasa istiyoruz. İsteklerimiz verilirse Lozan kendiliğinden delinir.

ÖZEL OKUL TALEBİMİZ YOK

“Osmanlı döneminde bizim de okullarımız vardı. Mardin’de 1928 yılına kadar lise derecesindeki okul olarak adlandırılan ‘idadi’ okulumuz hizmet verdi. Göçler nedeniyle okulu idare etme imkanımız kalmayınca kapandı. Bir daha da açılmadı. Özel okul talebimiz yok. Okullarda 10 öğrenci olduğunda Süryanice ders verilebilir.”