Uşak Emniyet Müdürlüğü'nce gözaltına alınan 27 kadın şüphelinin “çıplak aranması” iddiasına muhalefetten tepki geldi. 

Gelecek Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı, sorunun görmezden gelinemeyeceğini vurgulayarak soruşturma başlatılmasını istedi. 

Gelecek Partisi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Meclis'te gündeme getirdiği “çıplak aranması” iddiasını sert bir dille eleştirdi.  

Habibe Çiftçioğlu Başar'ın başkanlığını yaptığı Kadın Politikaları Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle: 

"FARKLI AMAÇLARA HİZMET” 

Uygulamada tüzükte belirtilen hemen hiçbir şarta uyulmadığı beyanlardan anlaşılmaktadır. Öyle ki, kolluk kontrolünde hastaneye gidip gelen tutuklu veya hükümlülere, ziyarete gelen kişilere veya şüphelilere emniyette çıplak arama uygulamasına varan tamamen dayanaksız uygulamalara neden olmuştur. Yasa uygulayıcılar farklı saiklerle çıplak arama gerçekleştirse de, çıplak arama kurumunun kendisi, güvenlik sağlamaktan farklı amaçlara hizmet etmektedir. 

“ONUR KIRICI BİR UYGULAMA” 

Şüpheli ya da hükümlüye, sürecin başındayken itaat etmesi gerektiği kabul ettirilmektedir. Son derece onur kırıcı bir uygulama olarak çıplak arama kişi üzerinde devletin yaptırım gücünün ve bu gücün boyutlarının bir kanıtı olarak uygulana gelmektedir. Aynı zamanda yargısal bir kurum olmayan idarelerin, hüküm verebilirliğinin, hakkında zaten bir mahkeme kararı olan mahpusların ek olarak 'cezalandırılabildiğinin' en açık göstergelerinden birisidir.  

“KABUL EDİLEMEZ” 

Uşak Emniyetinde meydana gelen 'çıplak arama' konusunu gündeme taşıyan kadınların sosyal medyada ateşlediği fitil beraberinde farklı zaman ve mekanlarda meydana gelen bu kabul edilemez uygulamanın son yıllarda ne kadar arttığı ve toplumda, kadınlarda yarattığı travmanın ne boyutta olduğunu ortaya koymuştur. Kadınların çıplak aramaya maruz kaldığına yönelik beyanları sonrasında re’sen soruşturma başlatmak ve etkin bir soruşturma yürütmekle sorumlu kişi ve makamların, sorunu görmezden gelmeleri ise hiçbir koşulda kabul edilemez."