Hediye kavramının hepimiz için ayrı bir önemi vardır. Birinden hediye almak veya birine hediye vermek çok güzel duygular barındıran bir etkinliktir. Her insan yaşı kaç olursa olsun tanıdıklarından, yakınlarından, ailesinden, sevgilisinden arada bir hediye almak ister. Çünkü her insan hediye aldığı zaman çok mutlu olur. Peki hediyenin toplumumuz ve kültürümüzde bu kadar fazla yeri varken hiç düşündünüz mü hediye kavramı ne zaman, nasıl oraya çıkmış...

Tarihe bakıldığı zaman ilk hediye kelimesinin kullanıldığı zaman 1600'lü yıllara dayanıyor. Bu yılların içerisinde ortalama 1600'lü yıllaron tam ortalarında hediye kelimesi ilk defa bir metinde görülmüştür. ''Armağan vermek, aslında tam yeri gelmişken veriliyor gibi görülen, ama sunulmasında hiçbir yararı olmayan şeyler için kullanılıyor '' deniyordu. 1600 lü yılların Avrupasında aslında bu sözlere bakıldığında hediye kavramı içi boş bir kavram olarak düşünülüyordu. Bundan sonraki dönemlerde iste Roma imparatorluğunda hediye örneklerine rastlanıyor. Roma imparatorluğunda hediyenin bir gelenek haline gelidiği söylenir. Krallara ve krallık yönetiminde önde gelen kişilere orada kutsal sayılan mine çiçeğinin dalları yılbaşı ve bayramlarda hediye olarak gönderilirmiş. Bu bir süre sonra Roma İmparatorluğunda gelenek haline gelmiştir. Daha sonraki dönemlerde iste farklı hediyeler düşünen Romalılar mektubun içine mine çiçeğinin dalları yerine incir, bal, hurma gibi yiyecekler koymaya başlamış. Romalılarda burada ki hediyenin amacı ise yeni yıla tatlı yiyilerek başalnıp, tatlı bir yıl geçirileceğine inanmalarından ötürüdür. Krallara ve önde gelem kişilere bu tarz tatlı yiyecekler gönderilip tüm yılın tatlı ve huzur içerisinde geçmesini diliyorlardı.

Daha sonraki dönemlerde ise hediye 1800 lü yıllarda Noel ve Noel baba  kavramları ile kendisine toplum içinde iyice yer ediniyor. Noel baba nın her yılbaşında çocuklara hediye vereceğine inanılınıyor. Böylece her yılbaşında artık insanlar birbirlerine hediyeler almaya başlıyorlar. Böylede hediye kavramı iyice dünyada kendine yer edinmeye başlıyor. Tarihe baktığımız zaman Osmanlı Devletinin de zaman zaman belli başlı devlet büyüklerine hediyeler gönderdiklerini tarihten biliyoruz. Hatta tarihte Osmanlı'nın hediye olarak verip aldığı topraklardan bile bahsedebiliriz.

Günümüzde ise hediye kavramı artık çok yoğun bir şekilde işliyor. Sevgiliye sevgililer günü hediyesi, doğum günü hediyesi, anneler günü hediyesi, babalar günü hediyesi, yıl dönümü hediyesi gibi daha bunlardan birçok sayabileceğimiz hediye günleri var. Sevgiliye hediye alma veya aileye hediye alma gibi birçok hediye alma çeşitleri var. İnternet üzerinden gerçekleştirilen hediye alma şekilleri var. Yani günümzde hediye kavramı çok geniş bir kitleye sesleniyor. Böylece hediye kavramının geçmişten günümüze ne kadar etkin bir halde geldiğini görmüş oluyoruz.