Gebze Cezaevi'nde sohbet haklarını kullanırken, kamera çekimi yapılmasına karşı çıktıkları için gardiyan saldırısına maruz kalan kadın tutuklulara, 'direndikleri' iddiasıyla üç aylık ortak alan yasağı getirildi.

ANF'nin haberine göre, tutuklulardan Hülya Gerçek, Gamze Eroğlu ve Fadime Özkan, Adalet Bakanlığı'nın 45/1 sayılı genelgesiyle başlatılan haftalık sohbet haklarını kullanmak isterken gardiyanların müdahalesine maruz kalmıştı. Cezaevine görüşe giden tutuklu aileleri, saldırıya maruz kalan yakınlarının şiddetli bir saldırıya maruz kaldığını, kol ve vücutlarında morarmalar olduğunu aktardı.

Cezaevi idaresinin sohbet hakkını gasp etmek için türlü gerekçeler ürettiğini belirten tutuklu yakınları, kadın tutukluların maruz kaldıkları saldırının ardından bu kez de keyfi şekilde disiplin cezasına çarptırıldığını belirtti.

Kamera kaydı yapılmak istenmesine karşı çıktıkları için çok sayıda kadın tutuklunun sohbet haklarının ellerinden alındığını belirten tutuklu yakınları, idarenin 15'ye yakın kadın tutsağa 'tedbir yasağı' adı altında verilen disiplin cezası ile 3 aylık ortak alana çıkma haklarının gasp edildiğini belirtti.

Tutuklu yakınları, Bakanlık genelgesi ile haftada 10 saat olması gereken sohbet hakkının haftada 2.5 saat olarak uygulandığını, bu hakkın da görüntü alma ve verilen son disiplin cezası ile keyfi şekilde geri alındığını söyledi.