Finlandiya’da yapılan bir araştırmada, hamilelik sırasında annenin içtiği sigaraların bebeklerin ileride şizofreniye yakalanma riskini arttırdığı bulgusuna ulaşıldı.

Amerikalı ve Finlandiyalı araştırmacıların, 1983 ve 1998 yılları arasında Finlandiya’da dünyaya gelen binlerce şizofreni hastaları ile yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, hamilelikte sigara tüketimi bebeklerde şizofreni riskini yüzde 38 arttırdığı gözlendi.

American Journal of Psychiatry dergisinde şizofreninin olası temek sebeplerini belirleyen epey araştırma bulunuyor, fakat bu hafta yayınlanan yeni bir çalışma, gebelikte sigara kullanmak çocukların şizofreni oma riskini yüzde 38 oranında artırmaktadır. 

Araştırmacılar, sigara dumanında bulunan nikotin, zift, kurşun, karbon monoksit ve diğer zehirli maddelerin hem anne adayı, hem de bebeğin sağlığı açısından doğum öncesi ve doğum sonrası bir çok riski olduğuna dikkat çekiyor.

Bilim insanları, sigara içen anne adaylarının, bebeğin vücuduna ve beynine giden kanın azalmasıyla, beyin hücrelerinde harabiyet oluşur.

Beyin hücrelerinde oluşan harabiyet çocuklarda dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, sebep sonuç ilişkisi kuramama, motor fonksiyon bozukluğu oluşabileceğine dikkat çekiyor. 

SİGARANIN BEBEK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

-Hamilelikte erken doğum tehdidini ve riskini arttırır.

-Gebelik sırasında düşük tehlikesi daha yüksek olur.

-Gebelik kesesinin erken zamanda açılmasına neden olur.

-Bebeğin anne karnında henüz gelişmeden düşük kilolu doğumuna neden olur.

-Gebelik sırasında kanamalara neden olarak, bebeğin kaybedilmesi etkisini gösterebilir.

-Bebeğin yeni dogan döneminde ölme olasılığını arttırır.

-Doğumla birlikte bebekte çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını sağlar.

-Lohusa döneminde annedeki sut miktarını azaltır.

Bulgular American Journal of Psychiatry dergisinde yayımlandı.